Casa Albă a spus că soldații nord-coreeni ar putea deveni „ținte militare legitime”

Declarația lui Wood a fost făcută în fața Consiliului de Securitate al ONU, în vreme ce liderii apărării din SUA și Coreea de Sud au solicitat Phenianului să-și retragă forțele din Rusia. Conform Washingtonului, 10.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați pentru o posibilă misiune împotriva trupelor ucrainene. 

Moscova și Phenianul și-au consolidat alianța politico-militară, însă trimiterea de soldați nord-coreeni în război ar reprezenta o escaladare considerabilă, care a stârnit preocupări la nivel internațional.

„Cer să-și retragă trupele din Rusia”, a transmis în cursul zilei de miercuri, 30 octombrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Pentagon, reluând un apel lansat în cadrul unei apariții comune cu omologul său sud-coreean, Kim Yong-hyun.

De asemenea, Casa Albă a transmis că soldații nord-coreeni ar deveni „ținte militare legitime”, în cazul în care vor lupta împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord ar putea solicita Rusiei transferuri de tehnologie

„L-aș sfătui pe președintele Kim Jong-un să se gândească de două ori înainte de a se angaja într-un astfel de comportament nechibzuit și periculos”, a mai spus Robert Wood.

În ciuda cererii sale privind retragerea, Lloyd Austin a spus că există o „mare probabilitate ” ca Moscova să nu renunțe și să-și continue planul.

Kim Yong-hyun a spus că este de părere că desfășurarea soldaților nord-coreeni în Rusia „poate duce la escaladarea amenințărilor la adresa securității în peninsula coreeană”.  Asta pentru că există „șanse mari” ca Phenianul să ceară Moscovei transferuri de tehnologie pentru a-și sprijini programele de înarmare – inclusiv pentru arme nucleare tactice, rachete balistice intercontinentale – în schimbul desfășurării forțelor sale, a mai ținut să precizeze el.

Totuși, Kim Yong-hyun nu a anunțat o schimbare a politicii Seulului, care îi interzice să vândă arme în zonele de conflict, inclusiv în Ucraina – poziție pe care a menținut-o în pofida apelurilor din partea SUA și Ucrainei de a o reconsidera.

Putin a recunoscut că soldați nord-coreeni au ajuns în Rusia

„În momentul de față, nu s-a stabilit nimic”, a fost răspunsul acestuia atunci când a fost întrebat dacă Coreea de Sud intenționează să furnizeze indirect muniție Ucrainei.

Atenționările SUA și Coreei de Sud au fost lansate în contextul în care Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), potrivit oficialilor americani. Pentagonul a mai precizat cu o zi înainte că un „număr mic” de trupe nord-coreene au fost deja desfășurate în regiunea rusă Kursk, unde soldații ucraineni desfășoară o ofensivă terestră din august.

Un oficial ucrainean a spus, sub rezerva anonimatului, pentru Associated Press că forțele nord-coreene se află la 50 km de granița Ucrainei cu Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că soldați din Coreea de Nord au ajuns în țara sa, însă nu a vorbit despre scopul sosirii lor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News