Într-un videoclip înregistrat înainte cu 4 zile de moartea lor, soldații au spus că li s-a ordonat să părăsească echipa de drone și să se alăture unui pluton de infanterie care asaltează o poziție ucraineană din Donețkul ocupat.

„Plecăm la atac. Dacă nu ne întoarcem, vă vom explica acum realitatea“, a spus Lisakovski, în materialul preînregistrat.

În filmările lor comune, cei doi bărbați au spus că au respectat ordinele comandantului lor pentru că au depus un „jurământ față de Patria Mamă”.

Ei susțin că „Puzik a mințit cu privire la câștigurile pe câmpul de luptă sub comanda sa” și „a facilitat traficul de droguri în unitate, din care, cu siguranță, întregul comandament – cel puțin cei de rang înalt – are cu siguranță un interes”.

„Toate informațiile pe care le-am furnizat au fost blocate la nivelul comandantului de regiment și al șefului de stat major, astfel încât țintele armatei ucrainene să nu fie distruse”, mai spun militarii în videoclipul lor.

Comandamentul regimentului 87 separat de puști a mințit în rapoartele despre confiscarea așezărilor ucrainene și chiar unii lucrează pentru contrainformațiile ucrainene.

„Sarcina voastră va fi să muriți aici! Veți fi sclavii comandanților”

De asemenea, ei îi descurajează pe ruși să se alăture forțelor armate: „Nu intrați în serviciul Ministerului Apărării… De fapt, sarcina va fi să muriți aici! Veți fi sclavii comandanților”.

Duminică trecută, Ministerul rus al Apărării a confirmat decesele celor doi, care au avut loc în timpul unui atac asupra satului Lisivka, pe 11 septembrie.

Videoclipurile, care au fost difuzate pe scară largă pe aplicația de mesagerie Telegram, au înfuriat Ministerul rus al Apărării, care încearcă să sporească numărul de recrutări în armată.

Anchetă supervizată de ministrul apărării

Ministrul Andrei Belousov i-a instruit personal pe adjunctul său, Viktor Goremikin, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, să investigheze decesele lui Lisakovski și Grițai.

Președintele mișcării „Suntem împreună cu Rusia”, Vladimir Rogov, a insistat că „faptele pe care militarii le prezintă necesită o verificare atentă. Cunoscând personal personajele din videoclip, am încredere în integritatea lor”.

Dmitri Lisakovski a fost la originile creării unităților de vehicule aeriene fără pilot (UAV).

La două zile după moartea luptătorilor, au apărut informații că Ivan „Bestia” Puzik ar fi fost reținut la granița cu Ucraina, când a încercat să fugă în așa-numita republică Luhansk.

Această știre a fost negată, ulterior, de propagandistul Vladimir Soloviov, la postul de stat Russia 1.

Urmărește-ne pe Google News