Kievul spune că în luptele recente a reușit să recucerească două sate situate la sud de Bahmut, ceea ce va îi ajuta forțele sale să avanseze spre orașul estic devastat de lupte, pe care forțele ruse l-au ocupat în luna mai.
Dar trupele ucrainene care se adăposteau săptămâna aceasta într-un buncăr de lângă Bahmut spun că încă se bazează foarte mult pe lansatoarele multiple de rachete Grad din epoca sovietică și că visează să primească lansatoarele de rachete HIMARS, mai sofisticate, fabricate în SUA.
„Lucrurile ar fi mai rapide, mult mai interesante dacă am avea HIMARS”, a spus un soldat, care s-a prezentat doar ca Denis, în timp ce în apropiere răsunau explozii.
„Sau cel puțin unul dintre acele sisteme Vampire (lansatoare de rachete, n.r.) fabricate în Cehia”, a precizat el.
Occidentul a furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari în cele aproape 19 luni care au trecut de la începutul invaziei ruse și până în prezent, iar unele trupe ucrainene au desfășurat pe câmpul de luptă lansatoare de rachete Vampire și HIMARS.
Dar Denis afirmă că Ucraina are nevoie de și mai multe arme pentru a alunga forțele ruse, părând astfel să preia ideile exprimate deja de președintele Volodimir Zelenski, care se întâlnește săptămâna aceasta cu liderii mondiali la Adunarea Generală a ONU de la New York.
„Trebuie să învingem. Și să lăsăm Moscova să piară în flăcări”, a declarat Denis. „Avem nevoie de mai multe arme, mai multe. Arme bune, arme mai precise”, a insistat el.
Militarii ucraineni care au vorbit cu Reuters în apropierea liniei de front spun că acum există mai mult optimism decât la începutul războiului.
„Cele mai rele, cele mai înfricoșătoare momente au fost atunci când credeam că vor veni aici, în casele noastre”, a spus un soldat pe nume Ivan, cuvintele lui fiind întrerupte de o bubuitură puternică.
Încrederea este în creștere
Contraofensiva Kievului, care durează de aproape patru luni, a fost criticată de unii oficiali occidentali ca fiind prea lentă, deși trupele ucrainene întâmpină câmpuri minate și tranșee vaste.
Dar soldații ucraineni sugerează că încrederea este în creștere, mai ales după recucerirea satelor Andriivka și Klishchiivka, aflate la aproximativ opt kilometri la sud de Bahmut, oraș din regiunea Donețk.
Moscova, care nu a recunoscut că a pierdut Andriivka și Klishchiivka, consideră Bahmutul ca pe o piatră de temelie pentru cucerirea altor orașe ucrainene. În Ucraina, eliberarea Bahmutului ar fi văzut ca o victorie simbolică importantă.
„La două zile după eliberarea (satului) Klishchiivka, este mai liniște”, a declarat un comandant care s-a prezentat ca Vladislav.
„Este posibil ca ei (soldații ruși, n.r.) să se fi repoziționat. Sau poate că își construiesc noi poziții. Dar, Doamne, timp de două săptămâni, de două luni, nu a fost deloc liniște. Așa ceva pur și simplu nu se întâmplă”, a adăugat comandantul.
El a spus că avioanele rusești le „fac viața dificilă” și că atacurile cu drone au fost „mai dese în ultima vreme”.
Până la sosirea unor arme occidentale mai sofisticate, soldații ucraineni vor continua probabil să se bazeze pe autopropulsorul Grad („Grindină”), care a intrat în dotarea armatei încă din anii ’60.
„Este o armă destul de puternică”, a susținut Vladislav, în vârstă de 30 de ani. „Este eficientă împotriva zonelor în care se află concentrări (de militari, n.r.), împotriva altor echipamente și, mai ales, în timpul unei ofensive”, a precizat comandantul.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
dinamo_forever_77 • 20.09.2023, 14:57
Inca putin, si unii sustinatori ai orcilor or sa planga in pumni.