Incidentul care avea să ducă la o mobilizare impresionantă de forțe de ordine a avut loc pe 19 martie, anul trecut. Ancheta procurorilor militari a scos la iveală mai multe vulnerabilități. Libertatea a consultat datele din dosar.

Student la Teologie, Nicolae Vîlcu era angajat ca soldat la unitatea militară UM 02052 Mamaia Sat, unde desfășura activitate de pază. Pe 19 martie era planificat să execute trei servicii de pază a câte patru ore fiecare. A intrat în post la ora 8.45, moment în care i-au fost încredințate o mitralieră și 60 de cartușe de război.

Potrivit regulamentelor militare, la intrarea în post, militarilor le este interzis să aibă telefoane sau orice alte obiecte care le-ar putea distrage atenția de la serviciul de pază. Deși a consemnat în registru că a lăsat telefonul la poartă, soldatul l-a luat cu el în post. Este motivul pentru care a fost pus sub acuzație pentru fals în declarații.

„Citeam rugăciuni”, a declarat în fața procurorilor, precizând că avea preocupări religioase. Soldatul a susținut și că avea fetița bolnavă și voia să țină legătura cu soția.  

Ghereta de pază, loc de rugăciune

„Fiind îngrijorat față de starea de sănătate a copilului său, în jurul orei 19.20, a încercat să ia legătura telefonic cu soția sa, însă aceasta nu a răspuns la apel. Ulterior, timp de aproximativ 20 de minute, a citit de pe telefon o rugăciune”, au reținut procurorii militari în rechizitoriu.

Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu
Recomandări
Un posibil scenariu în războiul dintre Rusia și Ucraina. Sergiy Gerasymchuk, expert ucrainean în securitate: „Numai epuizarea ambelor părți poate duce la o încetare viabilă a focului” | Interviu

Soldatul și-a așezat telefonul pe masa improvizată în interiorul gheretei și se ruga când a fost sunat și anunțat că urmează să fie efectuat un control al superiorilor la punctele de pază. Controlul nu a mai venit, iar soldatul a continuat să se roage în fața telefonului.

De la ora 19.40, până la ora 20.15, a rămas în aceeași poziție, cu telefonul mobil pe masă, lângă telefonul fix. Arma era sprijinită de peretele intern al gheretei. 

La un moment dat, în timp ce citea rugăciunea, soldatul a întors capul spre dreapta și a observat o umbră apropiindu-se. Era un bărbat de constituție atletică, îmbrăcat în haine de culoare neagră și cu cagulă pe cap.

A întâmpinat atacatorul cu mâinile goale

Potrivit regulamentului militar, soldatul „avea obligația să someze persoana având arma în mână”. Nicolae Vîlcu nu s-a înarmat, ieșind în întâmpinarea persoanei necunoscute cu mâinile goale.

În momentul în care a ieșit în întâmpinare a observat că persoana necunoscută avea asupra sa „un corp necunoscut, posibil baionetă” și l-a atacat. A reușit să scape și a luat-o la fugă către cealaltă gheretă de pază pentru a-și alerta colegii.  

În timp ce alerga a auzit un zgomot în spatele său. Agresorul sărise poarta principală de acces. 

Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii
Recomandări
Guvernul Colectiv. La nouă ani de la tragedie, demisionarul Victor Ponta și colegii lui de cabinet sunt în continuare în prim-planul politicii

„Conform normelor imperative, inculpatului îi era interzisă părăsirea postului chiar dacă îi era pusă viața în pericol. Nu doar că a părăsit postul, dar a abandonat și arma”, au precizat procurorii Parchetului Militar București, care au instrumentat ancheta.

Reguli respectate doar pe hârtie

Militarului i s-a reproșat că, deși a fost anunțat că urmează să fie controlat de un superior, acesta a rămas relaxat. Nu a luat poziția „în picioare” şi nici nu a poziţionat arma la umăr, aşa cum avea obligaţia să acţioneze.

În opinia instanței militare, gestul militarului este „o dovadă certă” că la nivelul unității militare, regulamentul intern era respectat doar teoretic, cu acordul tacit.

De altfel, militarii audiați ca martori au recunoscut că intrarea în post cu telefoane mobile era o obișnuință, la nivelul unității neexistând un spațiu destinat colectării acestora. Acest lucru s-a schimbat abia după incidentul din 19 martie, când la intrarea în unitate a fost amplasată o cutie pentru depozitarea telefoanelor angajaților.  

„Domnul a arătat calea”, arma a fost găsită

Forțe impresionante de ordine au fost mobilizate pe 19 aprilie 2022 în județul Constanța în căutarea atacatorului. Au fost folosiți inclusiv scafandri care au efectuat căutarea mitralierei în apa mării. 

Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
Recomandări
Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu

Arma avea să fie găsită, în mod bizar, chiar de militarul atacat, la o lună distanță de la incident. Se întorcea de la un exercițiu militar când în apropierea unității a observat o saltea. A lovit-o cu piciorul, moment în care a observat o armă ruginită. Era chiar mitraliera sa. La audieri, soldatul a susținut că „Domnul i-a arătat calea” pentru a găsi arma. Atacatorul însă nu a fost identificat nici până în prezent.

Pe lângă soldatul Nicolae Vîlcu, a fost trimis în judecată și superiorul său direct, caporalul Aurel Alexandru. Acestuia i s-a imputat că nu a efectuat verificări la posturile de pază și că a permis intrarea soldatului în post având asupra sa telefonul mobil. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Iași.

În fața instanței, cei doi militari și-au recunoscut faptele, însă au motivat că la nivelul unității existau anumite cutume, care încălcau normelor militare – intrarea în post cu telefoane, păstrarea cheii la santinelă și nu la comandantul de pază. Acestea erau acceptate de superiori. Soldatul atacat în post a susținut că în gardul unității militare erau găuri mari, prin care intra oricine, oricând. În plus, în jurul unității au fost ridicate construcții, în imediata apropiere – deși acest lucru nu ar fi fost legal – fapt ce obtura vizibilitatea soldaților aflați în posturile de pază.

Pedepsele

Magistrații Tribunalului Militar Iași au motivat că tocmai aceste elemente ar fi trebuit să sporească vigilența militarilor.

Găsit vinovat pentru încălcarea consemnului și pentru fals în declarații, soldatul Nicolae Vîlcu a fost condamnat pe 14 iulie de Tribunalul Militar Iași la 2 ani de închisoare cu suspendare. A fost obligat să respecte un program de supraveghere timp de 3 ani, perioadă în care i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcție publică. 

În opinia instanței, modul în care a acționat soldatul „dovedește lipsa de pregătire militară elementară”.

„Inculpatul a eludat dispoziţiile Regulamentului serviciului interior, permiţând accesul unei persoane străine în incinta obiectivului, comportament soldat cu dezarmarea inculpatului şi punerea în primejdie a siguranţei şi securităţii armelor şi muniţiei. Doar hazardul a împiedicat producerea unor consecinţe foarte grave, care puteau consta în ţintirea de către persoana străină înarmată cu arma inculpatului a unor persoane din cadrul unităţii militare sau chiar a unor civili. Astfel de comportamente afectează în mod grav imaginea armatei în ansamblu, dar și încrederea populației în capacitatea reală de apărare a acesteia”, a subliniat  judecătorul în hotărârea de condamnare.

În opinia instanței, utilizarea telefonului mobil pentru a citi rugăciuni nu diminuează gravitatea faptei, iar preocupările religioase ale soldatului nu îl degrevează de obligația primordială asumată ca militar, aceea de a-și apăra țara.  

În cazul caporalului Aurel Alexandru, Tribunalul Militar a dispus condamnarea la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, însă pedeapsa i-a fost amânată pentru o perioadă de 2 ani. Instanța a reținut în cazul său că după ce a fost alertat de soldatul atacat, „a reacționat regulamentar asumându-și rolul și obligațiile corespunzătoare”. 

Sentința Tribunalului Militar Iași nu este definitivă. În cazul persoanei care l-a atacat pe soldat în post, ancheta continuă. 

Foto ilustrativă: Shutterstock

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (24)

Mia1980   •   28.07.2023, 00:37

Problema e simplă. Dacă superiorul știa de problema lui trebuia să nu-l trimită in postul de pază, iar in privința armei, aceasta e mai importanta decât orice pentru un militar. Cu uzul de armă este însă o problemă, având în vedere că majoritatea unităților militare și nu numai sunt în apropiere de localități, sau în interiorul lor, mulți se feresc să facă uz de armă datorită legi care este in vigoarea în momentul de față. Adică, regulamentul militar îți dă dreptul să faci uz de armă, dar legea îți interzice, astfel te gândești bine înaintea să o faci, iar câteodată e prea târziu, din păcate pentru cel în cauza.Asta nu scuză neapărat greșelile pe care le-a făcut soldatul.

Ramona77   •   27.07.2023, 15:38

Dar ,la parlamentari cum.functioneaza ? Unde sunt regulile ? De ce toți sunt achitați?

Ramona77   •   27.07.2023, 15:18

Dacă ar fi fost parlamentar , ar fi fost achitat fără sa fie judecat pt ca se ruga pt copilul lui bolnav ! Alții ( sus pusi )se bat cu pumnul în piept ca au fost achitați

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
FANATIK.RO
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
GSP.RO
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
FANATIK.RO
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Observatornews.ro
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI