„Stimați membri ai CA al TVR, ActiveWatch își exprimă profunda consternare față de informațiile apărute în spațiul public referitor la conduita profesională lipsită de etică a actualului șef al Știrilor TVR, Laurențiu Ciocăzanu. Ziarul Libertatea a dezvăluit faptul că dl Ciocăzanu consideră că nu este lipsit de etică ca un ziarist să redacteze articole plătite de un partid politic și, mai mult, ca aceste articole nici să nu fie marcate ca publicitate plătită”, începe comunicatul organizației nonguvernamentale care are ca misiunea declarată: „Milităm pentru comunicarea liberă, în interes public, și pentru respectarea drepturilor omului”.
Solicităm Consiliului de Administrație al Televiziunii Publice să ia măsuri pentru demiterea de urgență a dlui Ciocăzanu din funcția de director interimar al Știrilor TVR. Considerăm că dl Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacția Știrilor TVR, în condițiile în care există divergențe clare între convingerile sale profesionale și prevederile Statului ziaristului din Societatea Română de Televiziune.
ActiveWatch:
Organizația neguvernamentală susține că aceste reguli sunt explicit indicate în Art. 6 al statutului. „Ziaristul din televiziunea publică are obligația de a refuza orice ingerință și presiune politică, socială sau economică făcută cu scopul, declarat sau mascat, de a ascunde, distorsiona sau manipula informatia, semnalând orice tentativă de acest gen”.
„În acest context, solicităm Comisiei de Etică din Televiziunea Publică să analizeze în ce măsură conduita profesională a dlui Ciocăzanu la site-ul ziaristii.com, evident marcată de partizanat politic, mai poate garanta obligațiile de obiectivitate și echidistanță profesională cerute de Statutul ziaristului”, mai scrie Active Watch.
Organizația din societatea civilă amintește că politica „delegărilor” în locul concursurilor este una cronică și ar trebui remediată.
„Solicităm, de asemenea, Consiliului de Administrație al Televiziunii Publice să ia măsuri pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Știrilor TVR și încetarea practicii delegării pe această funcție a unor directori interimari. Nu mai puțin de trei astfel de directori s-au schimbat la conducerea Știrilor TVR pe parcursul anului 2022. O astfel de politică de eliminare sau limitare a mandatelor interimare ar trebui să fie aplicată și pentru restul situațiilor similare din televiziunea publică”.
„Considerăm că prin prezența la conducerea Știrilor TVR a unei persoane care a încălcat deliberat şi asumat cele mai elementare norme ale deontologiei jurnalistice se compromit grav imaginea şi credibilitatea televiziunii publice, instituție aflată, pe fondul presiunilor politice, într-un permanent declin de încredere publică și criticată constant pentru lipsa de performanță și profesionalism”, mai spune ActiveWatch.