În baza acestei legi, solicitanţii acestei forme de protecţie au dreptul de a rămâne în România până la finalizarea procedurii de azil.

În cazul procedurii de determinare a statului membru responsabil cu examinarea cererii de azil, dreptul de a rămâne pe teritoriul României încetează la data efectuării transferului.

Ordonanţa de urgenţă a fost emisă inclusiv în contextul operaţionalizării, începând cu data de 7 martie 2023, a Sistemului de informaţii Schengen.

Guvernul a evocat, în urmă cu un an, la momentul emiterii actului normativ, conflictul din Ucraina şi fluxul masiv de persoane strămutate, care au condus la o „creştere exponenţială a cererilor de protecţie depuse pe teritoriul naţional, urmată de recunoaşterea protecţiei temporare pentru mai mult de 80.000 de persoane”.

Acestă situație a determinat ca personalul Inspectoratului General pentru Imigrări să fie supus unei presiuni semnificative, aspect ce a făcut necesar sprijinul experţilor Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil, fiind semnat Planul operaţional de sprijin pentru România. 

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News