Măsurile au fost prezentate DSP-urilor şi spitalelor într-o videoconferinţă organizată de Ministerul Sănătăţii.
Una dintre cele mai importante recomandări pentru spitale este limitarea sau stoparea internărilor programate, non-urgente.
În plus, trebuie stabilite, prin protocoale locale, coordonate de DSP şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă, spitale de suport pentru Spitalul de Boli Infecţioase din zonă, astfel încât acestea să preia cazurile de infecţii non-coronavirus de la spitalele de boli infecţioase, lăsând aici libere mai multe paturi pentru internarea celor infectaţi cu coronavirus.
Pentru managementul cazurilor critice ce necesită internarea pe o secţie ATI, recomandările sunt următoarele:
- La apariţia primului caz, se vor prelua cazurile critice non-Coronavirus din Compartimentul ATI al Spitalului de Boli Infecţioase de către Secţii ATI cu linie de gardă din zonă
- Se vor identifica de către spitale zone în care se poate extinde activitatea ATI. Pentru asta se fac acum achiziții de ventilatoare, perfuzoare și alte echipamente.
- Se vor raporta de către spitale numărul de paturi care dispun de oxigen şi aer comprimat funcţionale, ca şi număr maxim potenţial de utilizat pentru pacienţi ce necesită o formă de susţinere a funcţiei respiratorie
Medicii infecţionişti care lucrează în spitale care nu au secţii de boli infecţioase ar trebui detaşaţi în spitalele care tratează cazuri de infecţie cu coronavirus.
În plus, cei de la SRATI recomandă suplimentarea numărului de medici şi asistente pe secţiile de ATI şi boli infecţioase, prin contractarea în regim de urgenţă de servicii în acest sens.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro