Deputatul PMP de Diaspora s-a întâlnit cu Preasfințitul Episcop-Vicar Patriarhal, Varlaam Ploieșteanu, Secretar al Sfântului Sinod, pentru a propune conducerii Bisercii Ortodoxe Române înființarea unor cimitire românești în afara granițelor țarii.
Solicitarea unui deputat către Biserica Ortodoxă: Să construiască cimitire românești în afara granițelor țării
Solicitarea unui deputat către Biserica Ortodoxă. Doru Petrișor Coliu, de la PMP, a cerut conducerii BOR să construiască cimitire românești în afara granițelor țării, în condițiile în care statul Român nu dispune de fonduri pentru repatrierea compatrioților care își pierd viața în străinătate.
”Situația românilor care mor în străinătate este un subiect extrem de delicat, dat fiind faptul că Statul Român nu dispune de fonduri pentru repatrierea acestora. Există și situația în care rudele defunctului, stabilite într-o altă țară, doresc să-l îngroape în statul rezident. Am început aceste demersuri din dorința de a oferi românilor posibilitatea să-și îngroape morții după datinile strămoșești și după tradițiile Bisericii Ortodoxe Române” a precizat deputatul.
Ce trebuie să știți în cazul unui deces în afara țării
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, dacă un cetăţean român a decedat în străinătate, rudele sau cunoștințele acestuia trebuie să știe următoarele aspecte:
Decesul trebuie înregistrat la autorităţile locale din ţara respectivă. Decesul poate fi înregistrat şi la ambasada sau consulatul României din ţara în care vă aflaţi (nu este obligatoriu). Dacă ambasada sau consulatul României sunt notificate despre deces de autorităţile locale, acestea informează imediat Ministerul Administraţiei şi Internelor din România, care va anunţa familia asupra decesului cetăţeanului român; Înregistrarea decesului la ambasada sau consulatul României permite eliberarea de către ambasadă sau consulat a unui certificat de deces românesc.
Eliberarea certificatului de deces românesc se poate face numai pe baza certificatului de deces eliberat iniţial de autorităţile locale din ţara respectivă şi pe baza altor documente prevăzute de legislaţia română;
- Dacă înregistrarea decesului nu s-a făcut la ambasadă sau consulat, atunci certificatul de deces românesc va fi eliberat în ţară, de autorităţile române, pe baza certificatului de deces străin şi a altor documente prevăzute de legislaţia română;
- Dacă decesul a fost cauzat de o acţiune violentă, atunci solicitaţi intervenţia autorităţilor locale de poliţie pentru investigarea cazului; efectuarea investigaţiilor poate întârzia procedura de transport a corpului neînsufleţit în România ;