UPDATE ora 13.30 Președintele comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, de la PSD, a criticat demersul PNL.
“Comisia de la Veneţia ce să constate? Comisia de la Veneţia nu poate fi peste deciziile Curţii Constituţionale. Comisia de la Veneţia nu va constata decât că aceste modificări, pe care CCR s-a pronunţat de două ori, sunt constituţionale. E un demers politicianist pe care cei de la PNL l-au exportat în afara României, în condiţiile în care au văzut că nu au nicio şansă în România”, a spus Florin Iordache pentru News.ro.
UPDATE ora 11.30 Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, a anunțat PNL, joi, printr-un comunicat oficial.
”După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a le gilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.PNL a folosit în acest de mers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. În aceste condiții, CCR va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri. Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția.
Anunțul a fost făcut de senatoarea PNL Alina Gorghiu. Ea precizează că, pe 29 martie a trimis o scrisoare către Comisia Juridică și pentru drepturile omului din cadrul APCE prin care a solicitat, în numele PNL, sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la legile justiției de la Strasbourg.
”Iată că a venit sesiunea APCE, iar luni am prezentat situația aceasta în Comisia Juridică, unde sunt membră. Dar, dat fiind faptul că subiectul va fi discutat și în Comisia de Monitorizare, joi, în prezența d-nei Simona Marcu (președinta CSM), dar și a lui Thomas Markert (secretar al Comisiei de la Veneţia) şi a lui Gianluca Esposito (secretar executiv al GRECO, grupul de State Împotriva Corupţiei GRECO), am decis să așteptăm să vedem ce se întâmplă, Comisia Juridică urmând să reia discuția după aceea”, spune senatoarea.
Alina Gorghiu menționează că nici ea, nici PNL nu doresc să înceapă o procedură de monitorizare a României, ”dar ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar decide sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a fi emis un aviz în ceea ce privește legile justiției”.
”Asta am cerut, noi asta vom urmări și mâine! Vom vedea ce va fi mai departe, pentru că, să știți, impresia lăsată în toată Europa de ceea ce face PSD la București este una extrem de negativă. Și cred că românii merită mult mai mult și mai bine, în nici un caz ca țara lor să revină la faza aceea, de ”tranziție”. Dar uite că, din păcate, destul de mulți ani în care țara a mers în direcția bună sunt umbriți de ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în ultimul timp. Așadar, mâine dimineață ( joi, nr), la 8:30, va avea loc ședința Comisiei de Monitorizare. Am transmis de astăzi către secretariatul Comisiei de Monitorizare un document în care am prezentat, împreună cu Ionuț Stroe, deputat PNL, situația în care suntem acum în legătură cu aceste legi. Le atașez aici, ca să le vedeți și voi. Mâine o să vă țin la curent cu ce se întâmplă”, a mai spus Gorghiu, într-o postare pe Facebook.
La şedinţă ar urma să participe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Marcu, Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, şi Gianluca Esposito, secretar executiv al GRECO.
Comisia specială care se ocupă de legile din domeniul justiției a respins, recent, propunerea PNL de solicitare a unui aviz din partea Comisiei de la Veneția pe proiectul de modificare a legilor justiției și de realizare a unui studiu de impact pentru același proiect.
“Sesizează Comisia de la Veneţia pentru ce? Pentru că noi, deocamdată, vedeţi, discutăm pentru elaborarea unui raport. Putem solicita un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia întrebând ce? Dacă vor fi chestiuni pentru care este necesar un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, atunci vom trimite, dar dacă nu vor fi schimbări structurale în schimbarea numirii procurorilor, că până la urmă asta este chestiunea, la numirea şi la revocarea procurorilor ar trebui sesizată Comisia de la Veneţia. Atâta timp cât noi nu am hotărât care este formula care va rezulta din comisie, adică va rămâne în continuare preşedintele cel care numeşte şi cel care revocă judecătorii şi procurorii sau va fi CSM… Deocamdată, din punctul meu de vedere, până nu avem un raport şi nu avem un punct de vedere rezultat din această comisie nu avem de ce solicita un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia”, a spus Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru legile justiției.