Reprezentanţii elevilor consideră oportun ca deciziile să fie luate în plan local, în funcție de contextul epidemiologic prezent în fiecare localitate sau județ, însă vin cu câteva amendamente la scenariile anunţate de şeful statului.
- Scenariul verde: Cursurile vor avea loc în mediul offline, toți elevii mergând la școală
Reprezentanții elevilor subliniază că, în acest caz, este necesar ca autoritățile publice locale să asigure dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ cu materiale igienico-sanitare. În plus, ei precizează că e important ca distanțarea fizică să fie asigurată de către unitatea de învățământ și respectată de către elevi, pentru ca aceștia să fie în afara pericolului de infectare.
- Scenariul galben: Elevii de școală primară și cei aflați în an terminal vor merge la școală. Restul elevilor va învăța în format hibrid (atât offline, cât și offline)
În afara măsurilor precizate în cazul primului scenariu, „este imperioasă dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video, dar și dotarea elevilor și cadrelor didactice cu dispozitivele necesare participării la orele online”, spun ei.
- Scenariul roșu: Orele de curs se vor desfășura exclusiv în mediul online.
Aici, Consiliul Național al Elevilor amintește că este important ca toți elevii și profesorii să aibă dispozitive electronice. Ei subliniază că, totodată, este „ importantă adaptarea materiei predate de către fiecare cadru didactic, astfel încât aceasta să fie ușor de asimilat și de aprofundat de către elevi”.
„În plus, este necesară formarea tuturor cadrelor didactice în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor digitale, cât și în ceea ce privește modalitățile de predare a materiilor în mediul online, pentru a asigura calitatea informațiilor care ajung la elevi”, notează Consiliul Național al Elevilor.