Potrivit șefului diplomației ucrainene, încălcarea spațiului european de către drone rusești constituie o reamintire a faptului că agresiunea Moscovei se extinde dincolo de Ucraina.

În aceste condiții, Andrii Sîbiha a cerut Occidentului să dea curs unor solicitări făcute de mai multă vreme de conducerea de la Kiev.

„Răspunsul colectiv al aliaților trebuie să fie într-un sprijin maxim pentru ca Ucraina să pună capăt agresiunii ruse, să protejeze vieți și să mențină pacea în Europa”, a subliniat Sîbiha.

Ministrul ucrainean a enumerat, de asemenea, pașii prin care ar putea Ucraina să mențină pacea în Europa, notează Zerkalo Nedeli. Sîbiha a cerut din nou ca aliații din NATO să doboare drone și rachete rusești deasupra teritoriului ucrainean și să acorde Kievului permisiunea de a folosi arme occidentale împotriva țintelor militare din teritoriul Rusiei. „Acționați acum”, a îndemnat șeful diplomației ucrainene.

O dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne, în estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri de graniţele cu Belarus şi Rusia. „Am informat aliaţii, NATO şi liderii UE asupra acestui incident. Războiul Rusiei în Ucraina ne obligă să rămânem vigilenţi. Un incident similar s-a petrecut astăzi în România. Suntem vigilenţi, hotărâţi şi examinăm paşii următori în mod raţional, cu implicarea aliaţilor noştri”, a declarat șefa diplomației letone, Baiba Braze.

În județele Tulcea și Constanța, sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16. De asemenea, există indicii că bucăţi dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava, iar forţele MApN au lansat cercetări.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a cerut respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi a reiterat condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale.

Mircea Geoană, care se va retrage din funcţia de secretar general adjunct al NATO începând cu data de 10 septembrie, îi asigură pe români că Alianța depune toate eforturile pentru menținerea unui climat de securitate. De asemenea, într-un mesaj pe Facebook, Geoană afirmă că are „totală încredere în Armata României”.

Urmărește-ne pe Google News