Saloanele continuă să se umple la „Matei Balș” cu pacienți depistați cu coronavirus, fie că e vorba despre cei cu simptome sau asimptomatici. Libertatea a luat legătura cu unul dintre ei, care povestește cum decurg lucrurile în acesată perioadă. 

„Urgențele le anunțăm noi, pe un telefon fix de pe hol”

Respectivul, un caz nu foarte grav, dar care a ajuns la spital cu simptome, spune că „medicii vin la vizita medicală o dată pe zi, până în prânz. Infirmierele vin mai des, de trei ori pe zi, când ne verifică fiecăruia tensiunea, temperatura și gradul de oxigenare”.

”După-amiază, medicii mai sună pe telefoanele mobine, să te întrebe cum te simți. Nu stă cineva permanent în salon. Dacă vreunul dintre noi are o urgentă, greutăți cu respirația și nu se poate deplasa, iese un coleg pe hol, unde se află un telefon fix. De acolo sună, anunță numele și urgența și vin infirmierele sau brancardierii. Funcționează solidaritatea între bolnavi. Cei cu probleme mai serioase cu respirația sunt duși la ATI”. 

Simptomaticii 8 medicamente, asimptomaticii câte 5

Tratamentul este diferit, în funcție de simptome, de gravitate, de celelalte boli cronice pe care le are fiecare. 

În general, simptomaticii primesc pliculețe cu câte 8 medicamente, pe care trebuie să le ia de două ori pe zi. Cei fără semne clare iar câte 5. De cele mai multe ori, oamenii nici nu știu ce li se dă, dar „avem încredere în medici și în personal”, spun ei. 

Televizoarele sunt mai mult stricate, nu funcționează peste tot, dar bolnavii își umplu timpul vorbind cu cei dragi sau navigând pe internet, totul pe telefoanele mobile. Mai primesc din când în când pachete de la familii, cu alimente sau apă. 

În rest, oamenii așteaptă. E nevoie de două teste negative consecutive, care se fac la 4-5 zile, ca să poți ieși din spital și să mergi acasă. Acolo unde te așteaptă alte cel puțin 14 zile de autoizolare.   

Urmărește-ne pe Google News