• 200 de ventilatoare elvețiene marca Hamilton – livrarea anulată chiar de către producător, deși firma câștigase licitația, iar Bucureștiul crezuse că sunt gata luate.
  • 200 de monitoare medicale – licitația anulată pentru că nu s-a prezentat nici o firmă.
  • 50 de izolete cu presiune negativă – licitație anulată pentru că nu s-a prezentat nici o firmă.
  • 150 de seturi de filtre pentru camerele de izolare – licitație anulată pentru că nu s-a prezentat nimeni.
  • 875.000 de măști FFP2 și FFP2 – anulate după ce firmele au anunțat că nu mai pot livra.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele majore pe care le înfruntă România în această perioadă în care medicii reclamă lipsa mijloacelor, dar și pregătirii specifice, de a-i trata pe bolnavi și de a se proteja. 

Unele dintre achizițiile de mai sus au fost, până la urmă, făcute. De pildă, dtatul negociază în acest moment cu firma americană Zoll, care ocupase locul doi la licitație, pentru a livra cele 200 de ventilatoare.

Pentru altele, s-au mobilizat organizații guvernamentale, cu bune relații în toată lumea.

Există marfă bună disponibilă, măști, mănuși și viziere, în Taiwan, dar China consideră un afront comerțul statelor cu Taiwanul. Iar noi avem nevoie de China, pentru că sperăm să se poată relua livrarea de articole medicale și de acolo.

Declarația unui oficial român, pentru Libertatea:

”Există marfă bună disponibilă, măști, mănuși și viziere, în Taiwan, dar China consideră un afront comerțul statelor cu Taiwanul. Iar noi avem nevoie de China, pentru că sperăm să se poată relua livrarea de articole medicale și de acolo”, a spus un oficial român pentru Libertatea.

Producția de măști a crescut considerabil în China. Foto: Hepta

De aceea, ONG-uri fără legătură cu autoritățile fac ele această muncă, ”practic fără nici un profit”, și au plătit deja ca să importe, pentru medici și asistente, măști și alte echipamente necesare din Taiwan. 

Contacte cu Erdogan pentru a aduce marfă de calitate

Pe de altă parte, guvernanții de la București au intrat în aceste zile în legătură cu omologii lor de la Istanbul. Turcia are mai multe produse medicale de care avem nevoie.

Important e să aducem marfă garantată de guvernul turc, pentru că firmele din Turcia produc și multe lucruri de proastă calitate, dar cele pe care le livrează pentru propriul guvern sunt super”, a explicat unul dintre cei implicați în discuții.

Declarația unuia dintre cei implicați în discuții:

Urmărește-ne pe Google News