„Sunt femeie, mamă, ministru al justiției! Nu e calitate în care să nu mă revolt că toți acei bătrâni din centrele care azi fac obiectul unei anchete penale au fost maltratați, umiliți, lăsați înfometați, bătuți. Sunt multe instituții care, în mod clar, nu și-au făcut treaba până acum. Și nu de ieri, de alaltăieri, deși rolul lor era tocmai acela de a verifica respectarea condițiilor legale instituite pentru a proteja viața și sănătatea celor vulnerabili”, a afirmat Alina Gorghiu într-o declarație de presă.

„Vor fi și răspunderi individuale, mulți se vor apăra, deși aveau obligația să iasă din umbră și să facă ceea ce era necesar, uman: să spună adevărul”, a adăugat ea.

Am discutat astăzi cu procurorul-șef DIICOT. În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpați în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz.

Ministrul justiției, Alina Gorghiu:

Ministrul a precizat că toate instituțiile implicate „au obligația să ofere societății răspunsuri, să comunice transparent”, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Discuția dintre Alina Gorghiu și șefa DIICOT a venit după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut acest lucru în ședința de Guvern.

Patru persoane, arestate în cazul „azilelor groazei”

Miercuri, 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele de bătrâni din Voluntari, unde aceștia erau ținuți în condiții inumane și abuzați.

DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a celor 24 de persoane. Solicitarea a fost însă admisă parțial. Tribunalul a decis arestarea a patru persoane, față de ceilalți luându-se măsura arestului la domiciliu, respectiv a controlului judiciar.

Potrivit anchetatorilor, bătrânii din trei azile nu primeau medicamente și erau obligați să muncească fără să primească hrană. „Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, iar ministrul muncii, Marius Budăi, a dat vina pe DGASPC Ilfov.

Abuzurile au fost dezvăluite în urmă cu cinci luni de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea

Citește investigația despre abuzurile din centrele de bătrâni:

Urmărește-ne pe Google News