De mai bine de un an, Spitalul Județean din Ploiești nu reușește să umple linia de gardă la cardiologie. Asta după ce patru medici cardiologi de la Spitalul Judeţean din Ploieşti şi-au dat demisia de pe 1 mai 2022. 

În iulie 2022 au existat 11 zile fără gardă. Iar la începutul anului 2023, ziarul a publicat fișe de pacienți ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe în care scria că garda lipsește.

Șeful Ambulanței Prahova spunea, pentru Libertatea, că duce urgențele care ar trebui văzuți de cardiologie în alte județe. Iar când s-a făcut concurs pentru posturile lipsă, s-au înscris medici, dar nu s-a prezentat nimeni.

Pe 17 mai, situația s-a repetat la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Libertatea întrebase deja Ministerul despre lipsurile din liniile de gardă la cardiologie. Ce a răspuns Guvernul?

Nimic despre componenta financiară

Vine cu o singură soluție. Folosirea medicilor de pe altă secție pentru asigurarea continuității asistenței medicale.

„În linia de gardă organizată în specialitatea cardiologie pot fi incluși și medici confirmați în specialitatea medicină internă”, spune Ministerul, citând o Anexă din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 870/2004.

Ministerul amintește și de aducerea unor medici din afara spitalului strict pentru contractele de gărzi. Însă nici acest lucru nu a părut o soluție în cazurile Ploiești și Târgu Jiu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean din Târgu Jiu argumentase că medicii au plecat și pentru că „tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018”.

Ministerul Sănătății nu a amintit, în răspuns, nimic despre partea financiară.

În schimb, a indicat că managerul instituției medicale este responsabil de „asigurarea continuității asistenţei medicale prin liniile de gardă organizate la sediul unităţii”.

Foto: Hepta

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News