Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință. Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență.
Situația este dramatică în Italia, unde sistemul medical este depășit de pandemia de coronavirus. În fața acestei crize, oamenii au căutat și găsit soluții inedite.
În Brescia, unul dintre orașele lovite cel mai rău de COVID-19, era nevoie de înlocuirea urgentă a valvelor folosite la ventilatoarele, însă medicii nu au găsit la niciun furnizor o piesă. S-au lovit de același răspuns: nu avem stoc disponibil suficient de repede.
Un jurnalist de la Giornale de Brescia s-a gândit că un ajutor ar putea să vină din partea lui Massimo Temporelli, unul dintre susținătorii înfocați ai tehnologiei moderne. I-a spus despre situația din spital, unde pacienții riscau să-și piardă viața, dacă piesele nu erau înlocuite cât mai repede cu putință.
În căutarea unei soluții, Temporelli a vorbit cu Cristian Fracassi, fondatorul unei companii locale de tehnologie (Isinnova), care s-a oferit să vină la spital cu o imprimantă 3D: un aparat care, dintr-o schiță computerizată 3D, poate produce obiecte adevărate.
Printarea 3D începe cu un model digital și un bloc de material care este transformat în forma reprezentată în model.
În doar câteva ore, prima valvă a fost printată. Au urmat alte zeci.
Viața oamenilor era în pericol așa că am acționat cât de repede am putut. Acum, la rece, ne putem gândi la ce s-a întâmplat. În primul rând, nu suntem eroi, așa cum ne-au spus unii. Să refuzăm ar fi fost nu doar lașitate, ar fi fost un gest criminal.
Christian Fracassi, pe Facebook:
Mai departe, Fracassi spune că nu are nici un interes de a profita din această situație.
Însă, el s-ar putea confrunta cu un proces de copyright, deoarece a reprodus tehnologie patentată fără a avea permisiunea explicită a producătorului.
Este totuși extrem de improbabil să se întâmple acest lucru, deoarece legislația Italiei permite încălcarea legii de copyright în caz de forță majoră.
O altă companie locală, Lonati SpA, a folosit o abordare similară (dar cu altă tehnologie, mai rapidă) pentru a printa și mai multe valve pentru spitalele în situație de urgență.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro