Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă, până în ianuarie 2023, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu cei care consumă lunar mai mult de 300 kW.
„Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119. Au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 80 de bani, mai puţin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kW”, a spus Virgil Popescu.
Despre noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 de kW şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, Popescu a subliniat că este o decizie care trebuie luată în Parlament, în grupurile din Parlament, în comisia de industrie.
Ministrul a mai spus că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat. „Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei. S-au vehiculat sume foarte mari şi vorbim, practic, inclusiv de decontări în cursul lunii august”, a punctat Popescu.
„Haideți să lăsăm totuși Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile”, a adăugat el.
Referitor la perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025.
Care sunt prețurile la energie
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat vineri, 11 noiembrie, o nouă ordonanță de urgență în energie, prin care a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh.
Prețul energiei pentru populație va fi:
- 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh;
- 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;
- 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici
În cazul IMM-urilor, prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Iulianaramona • 12.11.2022, 18:07
După cum știm, factura nu este alcătuită doar din acei lei care rezultă din înmulțirea numărului de kilowați consumați cu prețul unitar! Factura mai are TVA, mai are certificate verzi, mai are cogenerare și câte or mai fi ... dar mai ales există raportarea la consumul de „anul trecut”! Ar fi de dorit să ni se explice clar ce sume mai plătim lunar în baza căror dispoziții. Am o întrebare, legată de situația particulară în care mă găsesc. Sper ca răspunsul să nu fie: Ghinion! Anul trecut, locuiam la „punctul meu de consum” două persoane, una cu un salariu bun și una cu un venit modest ( de om cu 10 ani de facultate, dar cu vechime mai mică) reprezentat de o pensie de 1.085 lei și consumam curent electric în limitele bunului simț, totuși eram două persoane. La finele anului trecut a decedat persoana salariată (dragul meu tânăr copil, într-un accident multimediatizat) și am rămas eu cu pensia mea de 1.085 lei. Am redus consumul de energie electrică, pe de o parte fiindcă am rămas doar o singură persoană, pe de altă parte fiindcă sunt o persoană care și-a schimbat statutul devenind persoană nevoiașă, iar pensia mea de om cu studii dar nevoiaș, nu-mi permite să folosesc decât 3 ore din 24, concentratorul de oxigen, fiindcă am multiplă sensibilitate chimică atât la cele ingerate, dar mai ales la aeropurtate. Ca să-mi permit acest lux de a respira 3 ore, să spăl, să aspir, trăiesc în rest în întuneric total. Întrebare: De ce plătesc raportat la consumul de anul trecut??
Liliana60 • 12.11.2022, 15:52
Dl.ministru nu poate fi luat nici o clipa in serios, indiferent de mesaj...iar asta cu mutatul la un alt furnizor nu e decat o alta recomandare gen "din puțul gandirii". Insa, in timp ce prim-ministrul a anuntat o schemă in care ceea ce depaseste 255kwh. la consumatorii casnici urmeaza a fi facturat cu 1,3 lei/u.m. , dl.Popescu a comunicat existența unui prag suplimentar,la 300 kwh, care odata depasit, ar face ca INTREAGA cantitate de energie electrică consumata sa fie taxata cu 1,3 lei/u.m. Am ascultat cele doua stiri aproape consecutiv si ma intreb daca dl.Popescu l-a informat corect pe dl.Ciuca sau acesta din urma a considerat detaliul neesential..