”S-au tranşat etapele următoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astăzi vor fi cel puţin încă două întâlniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape”, a declarat Raed Arafat la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc întâlnirea.

Arafat a precizat că sistemul de alertare va avea „două componente importante, una de partea operatorilor de telefonie, care sunt dispuşi să investească în această parte din sistem, ei, şi o parte care reprezintă terminalul care integrează semnalele şi dă mesajele prin ISU.

”Soluţia tehnică se definitivează astăzi, după care urmează discuţii cu cei care pot furniza soluţie tehnică. Există câţiva pe plan european, inclusiv în România, care pot să facă treaba asta ca să se discute cu ei. Noi sperăm că săptămâna viitoare venim cu informaţii suplimentare, când considerăm că poate sistemul să înceapă să emită aceste alerte pe terminalele mobile. Va fi şi o perioadă de testare, obligatoriu, ca să nu se greşească şi, încet-încet, după asta să intre în implementare totală sistemul pe plan naţional”, a msi afirmat Arafat.

Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, un astfel de sistem este destinat situaţiilor deosebite, ca să atragă atenţia populaţiei.

”Dacă fiecare alertă mică este dată prin acest sistem, după aceea populaţia nu mai reacţionează la el şi nu mai reprezintă un sistem de alertare. Devin ca orice SMS care intră în orice zi. Din cauza asta trebuie definit care este pragul de la care se dă alerta. În al doilea rând, va fi un centralizator care dă aceste alerte, şi acesta este IGSU, şi este posibil să coborâm la nivelul inspectoratelor judeţene, în sensul în care, dacă e o problemă locală, inspectoratul judeţean să poată să dea alertă imediat pe zonele care-l interesează în baza unor proceduri foarte clare. Deci, în momentul în care avem o situaţie sau necesită să dăm o informaţie urgentă populaţiei, pentru că poate să fie folosit la alerte dacă urmează să fie ceva sau, la indicaţii, cum să acţioneze, dacă a început ceva care nu a fost prevăzut înainte. Sau, post factum, de exemplu, apare un cutremur şi vrei să comunici populaţiei anumite măsuri şi atunci foloseşti acest sistem”, a explicat şeful DSU.

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, că de două ori pe săptămână vor avea loc întâlniri ale vicepremierului Marcel Ciolacu cu reprezentanţii IGSU, ANCOM, STS şi ai celor cei patru operatori de telefonie mobilă pentru implementarea sistemului „RoAlert”, astfel încât cetăţenii să fie avertizaţi în timp util de pericole pe telefonul mobil, automat, fără costuri.

Citește și: VIDEO | De la dumbrava minunată la Dumbrava spionată! Angajatele din primărie își acuză edilul că le urmărește cu aparatură audio-video

 
 

Urmărește-ne pe Google News