Satul Albinen, situat în cantonul Valais aproape de orașul Leukerbad, este aproape de depopularizare, având doar 240 de locuitori, iar numărul copiilor este prea mic pentru ca școala din localitate să mai funcționeze.
Drept urmare, primăria a venit cu o soluție costisitoare dar de durată: să ofere primă de instalare de 70.000 de franci familiilor care vor să se mute acolo. Satul montan pitoresc are numeroase case goale, în care familiile cu copii ar putea locui fără probleme, dar nu există doritori.
Primarul localității spune că pe 30 noiembrie, locuitorii vor alege dacă sunt de acord ca familiile cu copii care doresc să își cumpere o locuință sau să-și construiască o casă în Albinen să primească o subvenție de 25.000 de franci pentru fiecare adult și 10.000 de franci pentru un copil.
Aceasta ar însemna 70.000 de franci pentru o familie de patru persoane, o sumă considerabilă, cu care o familie ar putea să-și înceapă viața în acel colț de rai.
Există, însă, și o serie de condiții impuse celor care vor să se mute acolo. Aceștia trebuie să aibă sub 45 de ani și să fie de acord să locuiască în Albinen pentru următorii 10 ani. Locuința pe care o construiesc trebuie să aibă o valoare minimă de 200.000 de franci și trebuie să fie o locuință permanentă, nu a doua reședință.
Banii nu trebuie rambursați, decât în cazul în care familia care i-a primit decide să părăsească localitatea înainte de termenul de zece ani.
Primarul susține că această politică este accesibilă și este de fapt o investiție în viitorul satului. El spune că întreaga comunitate va profita de noile familii prin impozite, contracte de construcții și achiziții de la magazinul satului, în timp ce tinerii vor aduce viața înapoi în sat. „În cel mai bun scenariu, chiar și școala din sat se va redeschide”.
Ce vor găsi nou-veniții în Albinen? Un sat frumos, situat la o altitudine de 1.300 m, cu vedere la valea Rhône, cu aer curat de munte, situat la doar șase kilometri de stațiunea termală Leukerbad. Nu există multe locuri de muncă, dar orașele Visp și Sion sunt la doar o jumătate de oră distanță.
Depopularizarea în zona rurală este o problemă în mai multe țări. De exemplu, în în Spania o familie cu soț și soție sunt singurii locuitori ai unui sat întreg, ce a fost abandonat în urmă cu 45 de ani.