Inițiatorii proiectului propun o primă măsură de pedeapsă alternativă, și anume executarea pedepsei privative de libertate la domiciliu. Pentru acest lucru, cel condamnat va avea o brățară electronică, pentru a fi minitorizat 24 de ore din 24. Cei care ar putea beneficia de această măsură sunt condamnații până la 3 ani de închisoare, dar nu cei care au săvârșit acte de violență, infracțiuni de serviciu, corupție. Nu sunt incluși în această categorie nici recidiviștii.
Executarea pedepsei fracționat, doar în zilele de week-end, ar urma să se facă, potrivit proiectului, în centre specializate pentru acest lucru. În aceste centre vor putea să își execute pedeapsa, doar în zilele de sâmbătă și duminică, cei care au fost condamnați până la 4 ani de închisoare. Sunt excluși, și în acest caz, recidiviștii precum și cei care au săvârșit acte de violență sau corupție.
O altă măsură alternativă de executare a pedepsei o reprezintă munca în folosul comunității, care ar putea echivala zilele de detenție. Astfel, echivalarea se realizează prin raportul de două zile de muncă în folosul comunității la o zi de detenție. Munca se prestează la unitatea desemnată de judecător, în regim de opt ore pe zi, indiferent de intervalul orar. Și în cazul acestei măsuri, beneficiază cei care au condamnări de până la 4 ani, și sunt excluse pedepsele cu violență, cele de corupție și recidivele.
Parlamentarii arată că legea se aplică la 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Inițiatorii spun că pentru aplicarea legii, este nevoie de redimensionarea sistemului de probațiune, astfel încât acesta să ajungă la 5.000 de inspectori de probațiune. În plus, este nevoie de implicarea comunității locale, pentru asigurarea condițiilor de desfășurare a pedepselor alternative.
ANP: În România sunt 27.559 deţinuţi şi 18.985 locuri de cazare în penitenciare
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, în luna ianuarie, că în prezent gradul de ocupare a închisorilor din România este de 145,16%. Astfel, în unităţile de detenţie sunt 27.559 deţinuţi şi 18.985 locuri de cazare, gradul de ocupare fiind de 145,16%. Cele mai aglomerate închisor sunt: Penitenciarul Satu-Mare unde sunt 513 deţinuţi pe 235 locuri (218,30%), urmat de Penitenciarul Târgu Mureş cu 438 deţinuţi pe 207 locuri (211,59%). La Penitenciarul Ploieşti sunt 430 deţinuţi pe 209 locuri (205,74%)
Rata de recidivă, potrivit ANP, este de 38,37% . 1.625 persoane sunt condamnate la pedepse de până în cinci ani, în contextul proiectului grațierii colective, prezentat de Ministerul Justiției.
Instituţia susţine că în perioada 2011-2016 au fost înregistrate la nivelul ANP 510 condamnări pronunţate de CEDO prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132. 429 euro şi 10.000 franci elveţieni.