Emigrarea in Statele Unite si implinirea “visului american” ramane pentru romani un ideal. Pentru realizarea lui, multi sunt capabili sa-si abandoneze in tara familia si proprietatile. Daca munca la negru in Europa este practicata de milioane de romani, Statele Unite raman, pentru cei mai multi, doar “Taramul fagaduintei”. Putini sunt cei alesi sa isi indeplineasca visul.
Loteria vizelor este una dintre cele mai usoare cai de a ajunge legal in SUA. Daca esti printre cei norocosi. Sistemul, atat de popular la noi, pune la dispozitia unor persoane, selectionate aleatoriu din intreaga lume, un numar de 50.000 de vize de emigrare anual. In fiecare an, aproximativ 2.000 de romani au castigat Loteria Vizelor.
Aplicantii sunt selectati la intamplare de un calculator, din toate formularele de inregistrare calificate. Programul de inscriere este anuntat anual, prin presa, in general prin lunile august-septembrie. De exemplu, in 2005, perioada de inscriere s-a intins pe 3 luni, intre octombrie si decembrie. Numai cei selectionati vor fi informati printr-un raspuns scris. Toate scrisorile de instiintare vor fi trimise in aproximativ noua luni de la sfarsitul perioadei de inregistrare.
Emigrarea prin contract de munca se poate face doar in conditii speciale. Este nevoie de un contract de munca din partea unei companii americane, care trebuie sa depuna o petitie la USCIS (Serviciul pentru Cetatenie si Imigrare al Statelor Unite). Dupa ce petitia a fost aprobata, USCIS va informa solicitantul in scris, cu ajutorul unui formular cunoscut ca “Notice of Action”. In momentul in care solicitantul detine aceasta instiintare, el poate solicita un interviu pentru viza.
Pe baza acestui contract de munca, se poate obtine viza permanenta de munca, iar dupa un an de munca in SUA se poate cere rezidenta permanenta (Green Card). Pot ajunge sa munceasca in SUA in special persoane cu aptitudini deosebite (in domeniul stiintei, artelor, invatamantului, afacerilor sau sportului) sau persoane care sunt calificate in meserii cu mare cerere pe piata americana.
Mai pot ajunge in Statele Unite rudele de gradul I ale unui cetatean (sotul ori sotia, copiii minori ai unui cetatean american).
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!