Ministrul Finanţelor a fost întrebat la briefingul de presă de la Palatul Victoria dacă Guvernul are soluții care să-i ajute pe românii ale căror rate au crescut și, prin urmare, nu mai au acelaşi grad de îndatorare ca în momentul contractării creditului.

Adrian Câciu a inclus amânarea ratelor la 9 luni printre variante, dar a precizat că nu este cea mai bună soluție, pentru că suma plătită la final va fi substanțial mai mare.

„Acum, sunt două chestiuni pe care le-ați ridicat: ce fac oamenii, și am dat o serie de sugestii chiar de la acest pupitru, dincolo de faptul că și statul a venit cu o măsură privind un moratoriu de amânare a ratelor, care nu este neapărat cea mai bună soluție, în contextul creșterii ratelor, dar este o soluție”, a spus ministrul PSD de Finanțe.

Apoi a oferit și alte variante. „Oamenii trebuie să se ducă să caute acele soluții pe care băncile le pun la dispoziție. Noi am discutat cu băncile, sunt soluţii de refinanțare, soluții de trecere pe dobândă fixă măcar pentru a bloca o creștere ulterioară a ratei, soluțiile de restructurare, soluții de trecere de pe ROBOR și de la indicator de la ROBOR la IRCC, dar și această soluție, pentru cei care într-adevăr au o dificultate, de amânare a ratelor cu până la nouă luni”, a mai spus Adrian Câciu.

Cum pot cere românii amânarea plății ratelor cu nouă luni

Românii care vor amânarea ratelor trebuie să îndeplinească anumite condiții. Astfel, trebuie să nu fie deja în incapacitate de plată la data solicitării suspendării creditului. Totodată, trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere în care să scrie că le-au crescut cu cel puțin 25% cheltuielile medii lunare în ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similară din 2021.

Totuși, amânarea plății implică faptul că oamenii vor plăti, la final, mai mulţi bani. Practic, dacă românii aleg o amânare pentru un credit imobiliar de 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după 10 luni, cu aproximativ 200 de lei. Totodată, potrivit economiștilor, amânarea ratelor nu va face decât să crească și mai mult inflația, care deja a depășit 15%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri, 15 iulie, la 7,09%, cu 0,04 mai mult decât în ziua precedentă. Un nivel mai mare a fost înregistrat acum 12 ani, în iulie 2010, când era 7,18%.

La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

În condițiile în care ROBOR are o tendință de creștere, românii cu credite ale căror rate depind de acest indice au alternativa numită Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Dar Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, a precizat în urmă cu două luni că această mutare nu este cea mai bună soluție și că există riscuri foarte mari.

În acest moment, IRCC este la valoarea 2,65%. În urmă cu un an, era 1,25%.

Urmărește-ne pe Google News