„Vom face faţă, sistemul de sănătate va face faţă. E adevărat că nu a pornit cum trebuia, nu cred că valul 4 a fost pregătit cum trebuia, dar acum, de când e domnul ministru Cseke, lucrurile merg mai bine şi veţi vedea că vom face faţă”, a spus Florin Cîțu, luni, într-o declarație de presă din fața sediului PNL.
În prezent, mai multe spitale din țară sunt pline de pacienți cu COVID, iar medicii lucrează la foc continuu. Un exemplu în acest caz este Spitalul Pantelimon din Capitală, unde situația este „ca pe front”, după cum avertizează Comitetul Național pentru Vaccinare, într-o postare pe Facebook.
„UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienţi care aşteaptă. Ce aşteaptă? Şanse pentru a lupta pentru propriile vieţi”, susţin reprezentanţii CNCAV, care au postat pe Facebook şi fotografii de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Totodată autoritățile au anunțat azi că în București nu mai este niciun pat liber la Terapie Intensivă, iar la nivelul țării sunt doar 24 neocupate, potrivit datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică.
Florin Cîţu a fost întrebat luni ce soluţii are Guvernul, în condiţiile în care spitalele sunt aglomerate de pacienţi COVID.
„Ministerul Sănătăţii a venit cu mai multe soluţii, sunt mai multe spitale care se transformă în spitale COVID, soluţiile sunt în continuă mişcare, am crescut numărul de paturi de la 600 la peste 1.200, ţinta ar putea fi 2.000 de paturi, dar acestea sunt soluţiile pe termen scurt. Majoritatea covârşitoare, peste 99% dintre persoanele care astăzi se îmbolnăvesc, se infectează cu COVID, sunt persoane nevaccinate”, a transmis premierul.
Avem un plan pentru a transforma mai multe spitale, şi în special în Bucureşti, în spitale COVID, 100% COVID, mai sunt şi celelalte TIR-uri pe care le vom folosi. Sunt soluţii pe care le vom folosi, dar în acelaşi timp este clar că trebuie să avem soluţii şi pe termen lung şi asta înseamnă investiţii.
Florin Cîțu
Întrebat şi despre situaţia de la Craiova, unde Spitalul Judeţean nu mai are paturi pentru pacienţii COVID care au nevoie de terapie intensivă, premierul a spus: „Aceste soluţii trebuie luate la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică şi sunt sigur că soluţiile vor veni, aţi văzut că până acum au fost transferaţi oamenii de la Bucureşti în altă parte, de fiecare dată se găsesc soluţii, persoanele stau în UPU în prima fază şi apoi sunt transferate. Vor apărea locuri la ATI de fiecare dată”.
Azi, GCS a transmis că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 5.655 de noi cazuri de persoane infectate, dintre care 2.559 sunt din București.
În ceea ce privește rata de infectare din București, aceasta a ajuns la 4,95 la mia de locuitori, în creștere față de duminică, atunci când era de 4,35. Incidența a crescut aproape de șase ori de la începutul lunii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro