Update 23 martie, ora 14:15 – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a stabilit un număr unic de apel la care pot fi obținute informații cu privire la șomajul tehnic și adresele de email pentru transmiterea documentelor necesar. Citeste știrea aici

UPDATE: 21 martie ora 14:12 – Deputatul PNL Florin Roman a propus un amendament la ordonanța de urgență privin acordarea somajului tehnic, prin care cei care nu respecta caranatina sau izolarea să piardă aceste drepturi bănești.

UPDATE 19 martie 12.05 Guvernul a decis să asigure plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, a declarat, joi, prim-ministrul Ludovic Orban.

„O altă măsură foarte importantă pe care am luat-o este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj. Practic, aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii, pentru că li s-au redus veniturile, li s-au redus încasările, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaţilor şi exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară utilizându-se cazul de forţă majoră sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a anunţat Orban.


Ministrul de Finanţe a anunţat că se pregăteşte pentru scenariul în care aproape un milion de români vor fi trimişi în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Ce presupune şomajul tehnic

  • Contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie avocatnet.ro.
  • Contractele sunt doar suspendate, dar relațiile de muncă nu încetează.
  • Codul Muncii prevede că salariații trebuie să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, însă aceasta poate fi și mai mare de-atât. Angajatorii pot alege să plătească mai mult de 75%, dar în niciun caz nu pot merge sub el.
  • Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.
  • O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.

Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule, chiar pentru 500.000, un milion de oameni care să intre (în șomaj tehnic) – dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă , dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor

Ministrul Finanţelor a precizat că Guvernul este în discuţii cu uzina Ford de la Craiova. Pentru primele două săptămâni compania va susține șomajul tehnic al angajaților, urmând ca apoi să găsească soluții împreună cu statul român.

 
 

Urmărește-ne pe Google News