În timp ce angajații din privat intrați în șomaj tehnic primesc 75% din salariu, angajații de la stat vor lucra prin rotație – două săptămâni de muncă și două de șomaj tehnic – astfel încât vor primi salariul întreg pe două săptămâni și 75% din salariul de bază pe celelalte două, în care stau acasă.

Astfel, în timp ce salariile din privat scad cu 25%, cele de la stat vor scădea doar cu 12,5%.

Un număr de 1,03 milioane de locuri de muncă din domeniul privat au fost suspendate, în vreme ce 200.000 de oameni au fost concediați, potrivit datelor Ministerului Muncii.

La privat, șomajul tehnic nu depășește 2.500 de lei

O altă diferență o constituie faptul că salariul mediu la privat nu poate depăși 75% din salariul mediu brut pe economie. Salariul mediu brut pe economie la care se raportează sprijinul statului este de 5.429 lei, ceea ce înseamnă 3.176 de lei net.

Un procent de 75% din această sumă înseamnă 2.555 lei la privat.

La stat nu există această regulă, astfel că nu există o limită maximă.

Sporurile de la stat, afectate

Pentru bugetari există, însă, multe sporuri, iar în cazul șomajului tehnic acestea vor avea de suferit.

Potrivit unor surse bugetare, unele sporuri au fost deja afectate în cazul angajaților care lucrează de acasă, cum este cazul sporului de periculozitate.

Aceste detalii se vor găsi, cel mai probabil, în actele adoptate de Guvern în ședința de joi.

Nu se aplică întregului personal bugetar

Potrivit premierului Ludovic Orban, măsura nu se aplică uniform.

Nu vor fi afectați cei care lucrează în domeniul sanitar, personalul Ministerului de Interne (precum Poliția și Jandarmeria) și nici militarii. De asemenea, nici personalul Ministerului Muncii nu se va supune regulilor.

Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ludovic Orban:

Posibile concedieri la stat

Consultantul financiar Adrian Bența a declarat, pentru Libertatea, că așa cum a fost anunțată până în acest moment, măsura este ”praf în ochi”, gândită electoral.

Pe de altă parte, Bența spune că este posibil să avem restructurări de personal la stat după trecerea perioadei de șomaj tehnic.

”La stat trebuie reduceri de personal. Dinu Patriciu spunea că 600.000 de oameni trebuie dați afară de la stat.”

Adrian Bența:

”Statul român e un stat de idioți”

De asemenea, el a mai spus că există cazuri în privat când firmele au trimis angajații în șomaj tehnic ca să beneficieze de banii de la stat, dar apoi îi cheamă la muncă.

”Statul român este un stat de idioți. În Germania, în șomaj tehnic lucrezi câteva ore pe zi sau câteva zile pe lună și patronul și statul îți completează salariul. La noi nu se poate lua șomajul tehnic de la stat decât dacă ai închis activitatea. Or, scopul nu e să oprești activitatea. E ilegal, dar e normal”, a spus el.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat că este pregătită ca actul normativ să fie adoptat în ședința de joi, 9 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News