Misiunea istorică a NASA de a „atinge” Soarele a supraviețuit celei mai apropiate treceri de suprafața solară. Datele colectate în timpul acestei apropieri au potențialul de a schimba percepția asupra Soarelui și a impactului său în sistemul solar.
Lansată în 2018, Parker Solar Probe a folosit 7 survoluri ale planetei Venus pentru a-și modifica traiectoria și a se apropia tot mai mult de Soare.
Cu ultima manevră din 6 noiembrie 2024, sonda a atins orbita optimă pentru studiul coroanei solare.
Parker a atins o viteză uluitoare de 692.000 km/ h, devenind cel mai rapid obiect construit de om.
„Zborul atât de aproape de Soare este un moment istoric în prima misiune a umanității către o stea”, a declarat Nicky Fox, administrator asociat NASA.
În apropierea Soarelui, sonda s-a bazat pe un scut din spumă de carbon pentru a rezista temperaturilor de peste 1 milion de grade Celsius din coroana solară.
Dacă am reduce sistemul solar la dimensiunea unui teren de fotbal, Parker ar fi la doar 3,6 metri de Soare
Deși pare departe, distanța de 6,1 milioane de kilometri reprezintă o apropiere extremă la scară cosmică. Dacă am reduce sistemul solar la dimensiunea unui teren de fotbal, Parker ar fi la doar 3,6 metri de Soare.
Măsurătorile efectuate de Parker în atmosfera solară ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine procesele care încălzesc coroana și accelerează vântul solar.
„Datele sunt importante pentru comunitatea științifică deoarece ne oferă o nouă perspectivă”, a explicat Kelly Korreck, cercetător NASA.
Trecerile anterioare au dezvăluit deja informații surprinzătoare, precum forma neregulată a limitei exterioare a coroanei solare. Următoarele survoluri apropiate sunt programate pentru 22 martie și 19 iunie 2025.