Cuprins:
Sonda este în afara comunicării câteva zile în timpul zborului fierbinte
Oamenii de știință așteaptă un semnal, la ora 5.00 GMT pe 28 decembrie, pentru a vedea dacă a supraviețuit. Speranța este că sonda ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează Soarele.
„Timp de secole, oamenii au studiat Soarele, dar nu experimentezi atmosfera unui loc până nu îl vizitezi efectiv. Așa că nu putem experimenta cu adevărat atmosfera stelei noastre decât dacă zburăm prin ea”, a declarat dr. Nicola Fox, șefa departamentului științific al NASA.
Sonda spațială Parker a fost lansată în 2018
Parker Solar Probe a fost lansată în 2018, îndreptându-se către centrul sistemului nostru solar. A trecut deja pe lângă Soare de 21 de ori, apropiindu-se tot mai mult, dar vizita din ajunul Crăciunului este una record.
La cea mai apropiată abordare, sonda se află la 6,2 milioane de kilometri de suprafața stelei noastre.
„Suntem la 150 de milioane de kilometri depărtare de Soare, așa că dacă aș pune Soarele și Pământul la un metru distanță, Parker Solar Probe este la patru centimetri de Soare – deci asta e aproape”, a mai explicat dr. Fox.
Temperaturi extreme și radiații
Sonda va trebui să suporte temperaturi de 1.400°C și radiații care ar putea prăji electronica de la bord. Este protejată de un scut din compozit de carbon gros de 11,5 cm, dar tactica navei spațiale este să intre și să iasă rapid.
De fapt, se va deplasa mai repede decât orice obiect făcut de om, zburând cu 690.000 km/h – echivalentul zborului de la Londra la New York în mai puțin de 30 de secunde. Viteza lui Parker provine din atracția gravitațională imensă pe care o simte în timp ce cade spre Soare.
Scopul misiunii
Oamenii de știință speră că, pe măsură ce nava spațială trece prin atmosfera exterioară a stelei noastre – corona sa – va rezolva un mister de lungă durată.
„Corona este foarte, foarte fierbinte, și nu avem nicio idee de ce”, explică dr. Jenifer Millard, astronom la Fifth Star Labs din Țara Galilor.
„Suprafața Soarelui este de aproximativ 6.000°C, dar corona, această atmosferă exterioară pe care o puteți vedea în timpul eclipselor solare, atinge milioane de grade – și asta este mai departe de Soare. Deci, cum devine această atmosferă mai fierbinte?”, a mai explicat dr. Millard.
Misiunea ar trebui să ajute, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă mai bine vântul solar – fluxul constant de particule încărcate care izbucnesc din coroană.
Înțelegerea Soarelui
„Înțelegerea Soarelui, a activității sale, a vremii spațiale, a vântului solar, este atât de importantă pentru viața noastră de zi cu zi pe Pământ”, spune dr. Millard.
Oamenii de știință de la NASA se confruntă cu o așteptare anxioasă în timp ce nava spațială este în afara contactului cu Pământul. Dr. Fox spune că de îndată ce un semnal va fi transmis înapoi acasă, echipa îi va trimite un mesaj text cu o inimă verde pentru a-i da de știre că sonda este în regulă.
Ea recunoaște că are emoții în legătură cu această încercare îndrăzneață, dar are încredere în sondă.
„Mă voi îngrijora pentru nava spațială. Dar chiar am proiectat-o pentru a rezista tuturor acestor condiții brutale, brutale. Este o navă spațială dură, dură”, a declarat ea.
Dacă supraviețuiește acestei provocări, sonda își va continua misiunea în jurul Soarelui în viitor.