Sonda New Horizons a captat imagini și a adunat informații pe care le va transmite pe Pământ în următoarele luni.
Ultima Thule este situată pe centura Kuiper, un disc cosmic uriaş care datează din epoca formării planetelor. Cercetătorii nu ştiu dacă acest corp ceresc este rotund, alungit, şi nici măcar dacă este vorba despre un singur corp sau despre un conglomerat de materie. Nu se cunosc dimensiunile acestuia, dat se estimează că ar fi de circa 100 de ori mai mic decât planeta pitică Pluto.
Pentru a obţine date sigure, cercetătorii au decis să trimită New Horizons pentru a studia acest corp. Sonda a finalizat în 2015, la nouă ani de la lansare, principala sa misiune: transmiterea unor imagini extrem de detaliate ale planetei Pluto.
Ultima Thule a fost botezată astfel după numele unei insule îndepărtate din literatura medievală. ”Înseamnă ‘dincolo de Thule” – dincolo de limitele cunoscute ale lumii noastre, pentru a simboliza explorarea dincolo de centura Kuiper”, a explicat agenţia spaţială într-un comunicat.
Descoperită abia în anii 90, această centură se află la circa 4,8 miliarde de kilometri de Soare, dincolo de orbita lui Neptun, cea mai îndepărtată planetă.
„Este frontiera astronomiei”, a subliniat cercetătorul Hal Weaver, de la Universitatea Johns Hopkins.
„Am atins, într-un final, limitele sistemului solar”, spune acesta cu entuziasm. „Aceste corpuri sunt acolo de la începuturi şi credem că nu s-au schimbat. Vom verifica”.