35% dintre români consideră că alcoolul consumat în cantități mici de către copii îi poate ajuta să devină consumatori mai responsabili în viitor, arată sondajul DRINKiQ, realizat în țara noastră, Cehia și Ungaria.
Spre comparație, doar 16% dintre cehi și 11% dintre maghiari au aceeași părere.
Dăunător pentru dezvoltarea creierului
Copiii și adolescenții nu ar trebui să bea alcool niciodată. Acesta poate fi foarte dăunător, afectând dezvoltarea creierului și fiind asociat cu creșterea riscului de boli mintale, intoxicații cu alcool, vătămări și accidente.
Un studiu realizat de Agenția Națională Antidrog în școlile din România și citat de Diageo arătă însă că procentul de elevi care consumă alcool este unul îngrijorător: 82% dintre ei au recunoscut că fac acest lucru, iar 7% dintre ei au suferit și intoxicații.
Vârsta medie la care tinerii români încep să consume alcool este de 13 ani.
Dacă amesteci băuturile, te îmbeți mai repede
Studiul detaliază și câteva mituri și probleme.
„Vinul după bere e plăcere, berea după vin e un chin“, spune o zicala populară românească.
Rezultatele chestionarului confirmă că acest mit este foarte răspândit: două treimi dintre respondenții din cele trei țări sunt absolut convinși că amestecarea mai multor tipuri de alcool te face să resimți mai rapid efectele acestuia.
Numai că aceasta este greșită, susține Diageo. Efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de tipul de alcool.
Cât de rapid este metabolizat alcoolul de ficat?
Majoritatea respondenților din cele trei țări nu au știut de cât timp are nevoie ficatul pentru a procesa o măsură de băuturi alcoolice – adică 20 mililitri de băuturi spirtoase, un pahar de bere sau 100 de mililitri de vin.
Numai 14% dintre români, 26% dintre cehi și 27% dintre maghiari au ales răspunsul corect. Iar acesta este că ficatul poate metaboliza această cantitate în aproximativ o oră.
Planificarea
21 % dintre participanții români la studiu au considerat că, înainte de a începe să consumi băuturi alcoolice sau de a merge la o petrecere, este bine să îți planifici întoarcerea acasă.
De asemenea, 23% au menționat importanța hidratării, iar alți 6% au precizat că obișnuiesc să mănânce înainte de a consumă alcool.
Un stomac plin încetinește rata de absorbție a alcoolului în sânge, păstrându-l în stomac mai mult timp. Apa ne menține hidratați și întotdeauna este o idee bună să îți planifici din timp modalitatea de transport și traseul către casă pentru a evita orice posibile neplăceri.
Femeile, mai afectate decât bărbații
Un procent de 42% dintre români cred că bărbații și femeile de aceeași constituție și care consumă aceeași cantitate de alcool resimt în mod egal efectele alcoolului.
Numai că acest lucru este fals, conform producătorului de băuturi. Ficatul metabolizează alcoolul cu ajutorul unei enzime denumite alcool dehidrogenaza (ADH). Organismul femeilor conține o cantitate mai mică de enzime ADH.
Asta înseamnă că dacă vor consuma aceeași cantitate de alcool ca și bărbații, efectele vor fi mai accentuate.
Numai 11% dintre cehi și 21% dintre maghiari au avut aceeași părere.
Alcoolul și caloriile
Numărul românilor preocupați de un stil de viață sănătos crește de la an la an.
Cu toate acestea, 36,47% dintre românii care vor să își reducă aportul caloric cred că ar trebui să consume doar vin, deoarece berea și băuturile spirtoase îngrașă mai mult.
Realitatea este că un pahar de vin de 200 mililitri conține aproximativ 200 de calorii. În comparație, 25 de mililitri de băuturi spirtoase conțin aproximativ 50 de calorii, iar o doză de bere de 330 mililitri conține circa 150 de calorii.
Numărul de calorii dintr-o băutură depinde de tăria alcoolului, de cantitatea consumată și de alte ingrediente suplimentare adăugate.
Cea mai sănătoasă băutură
În mod corect, 63% dintre cei care au răspuns la chestionar au considerat că berea nu este o opțiune mai sănătoasă decât consumul unui pahar de vin sau al unui cocktail.
Studiile a mai relevat că obiceiurile privind consumul de alcool sunt mai relevante decât tipul de alcool consumat.
Chestionarele realizate de Diageo au fost realizate în perioada martie – aprilie 2021, iar la acestea au răspuns 21.000 de respondenți din cele trei țări.
Cine este Diageo
Diageo este un adevărat gigant mondial în domeniul băuturilor alcoolice. Acesta produce berea Guiness, whisky-ul Johnie Walker, vodca Smirnoff, ginul Baileys, romul Captain Morgan și multe altele.
Compania are peste 27.000 de angajați. În 2020, Diageo a avut venituri totale de 11,7 miliarde de lire sterline și un profit net de 1,4 miliarde.