Potrivit datelor adunate de World Vision, 59% dintre părinți și 65% dintre profesori din mediul rural cred că școlile nu ar trebui închise. În același timp însă, 70% dintre părinți nu și-au vaccinat copiii mai mari de 12 ani și 20% au spus că încă se mai gândesc. Doar 10% au răspuns că și-au imunizat copiii.
Cifrele sunt asemănătoare când vine vorba de grupa de vârstă 5-11 ani. Pentru acești copii, dozele de vaccin urmează să ajungă până la sfârșitul lunii ianuarie.
Cât despre profesorii care predau în școlile de la sat, 70% dintre ei au declarat că sunt vaccinați, dar puțin peste 20% dintre ei au spus s-ar imuniza special pentru ca orele să se desfășoare fizic, la școală.
Cer măști de protecție gratuite în școli
Autoritățile au impus recent noi restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, măștile textile au fost interzise, fiind permise doar măștile chirurgicale și FFP2.
Același sondaj realizat de ONG arată că jumătate dintre părinți și profesori au spus că sunt de acord să fie interzise măștile textile în școli, însă doar dacă elevii vor primi gratuit măști conforme. 1 din 10 părinți și profesori s-a arătat împotriva măsurii.
Potrivit World Vision, mai mult de o treime dintre părinții din mediul rural au spus că școala nu asigură deloc măști și sunt nevoiți să le cumpere ei copiilor. Aproape jumătate au spus că lunar cheltuie între 30 și peste 50 de lei și 1 din 10 a declarat că nu cheltuie deloc pentru că a cumpărat la un moment dat măști textile. Alți 9% au spus că alocă în jur de 10-20 de lei pe lună pentru măști, pentru că uneori folosesc masca și două zile la rând.
1 din 5 familii respondente are venituri de sub 1.000 de lei pe lună, spune ONG-ul.
Testarea copiilor acasă, o provocare rezolvată cu YouTube
Majoritatea părinților și profesorilor participanți la sondaj au spus că testarea copiilor s-a făcut acasă.
Ceva mai mult de jumătate dintre profesori (63%) sunt de părere că elevii ar trebui testați la școală, de către asistenții medicali. 70% dintre profesori au spus că ei înșiși nu o pot face pentru că sunt prea mulți copii și s-ar pierde prea mult din timpul de predare.
Testarea copiilor pentru ca aceștia să poată merge la școală a căzut pe umerii părinților. Mai puțin de jumătate dintre ei au spus că li s-a părut ușor și au înțeles instrucțiunile.
Peste 40% au spus că s-au descurcat pentru că profesorii sau asistenții medicali de la școală le-au arătat ce trebuie să facă.
Alți 10% au spus că li s-a părut dificil și au cerut ajutorul unei cunoștințe sau au căutat instrucțiuni pe YouTube.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro