Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total eșantion, eroare 3,16%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS România), iar pentru George Simion (AUR) – 12%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3,76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.

Mircea Geoană este primul în preferințe. Captură Sondaj INSCOP Research

„În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi. Numărul mare de candidați măsurați înainte de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor și validarea finală a competitorilor duce la o fragmentare mare a intenției de vot, iar prezența candidaților independenți generează o situație nouă pentru democrația recentă a României, în care este posibil ca în turul al doilea să se califice finaliști cu scoruri de sub 25% în turul 1. Din acest motiv, competiția pentru primul tur al alegerilor prezidențiale va fi mult mai disputată decât la alte scrutine prezidențiale”, explică Remus Ștefureac, director al INSCOP Research.

„În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, candidații care nu se limitează la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone precum Mircea Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile în care participă. În absența lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu se clasează pe primul loc, dar cu scoruri mai strânse. Cei doi candidați ai dreptei, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar fi practic la egalitate în turul al doilea”, completează Ștefureac.

Cum arată lupta pentru turul al II-lea

Potrivit măsurătorilor făcute pe mai multe scenarii, Mircea Geoană ar câștiga al doilea tur în orice scenariu, adică indiferent dacă va fi adversar Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi, cel mai slab competitor fiind Nicolae Ciucă.

Dinamica în turul al doilea al prezidențialelor. Captură Sondaj INSCOP Research

Nicolae Ciucă ar reuși să o învingă la mustață pe Elena Lasconi în turul al II-lea. Marcel Ciolacu ar reuși să câștige și el într-o confruntare cu Elena Lasconi în turul al II-lea.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație. Datele au fost culese în perioada 11 – 16 septembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.102 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News