În luna iunie, procentul românilor care ar fi votat un partid naționalist se ridica la 59,5%. Era o scădere față de luna martie, când procentul era de 66,4%. Acum, numărul a urcat din nou, arată sondajul numit „Neîncrederea publică: Vest vs Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”.

Potrivit sursei citate, cei care sunt înclinați, într-o proporție mai mare decât media, să voteze pentru un partid naționalist sunt persoane „cu un nivel de educație mai scăzut și rezidenții din rural. Cei care declară că nu ar vota cu un astfel de partid sunt cu precădere persoanele cu educație superioară și gulerele albe”. 

„Creșterea procentului este cauzată, în opinia noastră, de infodemia exacerbată în ultimele luni, de guvernarea în derivă și de contextul emoțional al crizelor existente ce induc nevoia socială de stabilitate, care în mentalul colectiv este asigurată în special pe linie paternalistă / autocrată”, spune Dan Andronache, vicepreședintele think-tank-ului True Story ProjecT.

Totodată, conform sondajului, peste 60% dintre români preferă valorile tradiționale în locul drepturilor și libertăților moderne.

63,6% dintre cei intervievați consideră că valorile tradiționale românești se pierd din cauza modernizării și a dezinteresului generațiilor mai tinere, iar 30,8% dau vina pe străini. 

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 15-27 septembrie 2021, pe un eșantion de 1204 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație). Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,8 %, la un grad de încredere de 95%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News