Jumătate dintre români spun că au cea mai mare încredere în informațiile despre COVID-19 pe care le aud de la cadrele medicale, în timp ce 6% își pun bazele în preoți. Alți 6% i-au indicat pe copiii lor ca surse de încredere.

La polul opus în clasamentul încrederii sunt jurnaliștii (2%), președintele României (1%) și parlamentarii (1%). Pe de altă parte, sondajul IRES arată că 1 din 5 români nu are încredere în nimeni pentru acest tip de informații.

Studiul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a fost realizat telefonic, în perioada 16-29 septembrie, pe un eșantion de 1.704 persoane și are o marjă de eroare de ± 2,44%.

Puțini români au fost convinși să se vaccineze în timpul marii relaxări din vară

Dacă la începutul lunii mai 2021, 34% dintre români își declarau disponibilitatea de a se vaccina împotriva COVID-19, realitatea din ultimele cinci luni arată că doar o mică parte dintre aceștia au și acționat pentru a-și administra serul. 8% este procentul românilor care au putut fi mobilizați pe perioada verii, după anunțurile de relaxare a restricțiilor.

„Anunțurile recente legate de noile restricții sunt cele care au accelerat vaccinarea, însă datele IRES arată că, spre deosebire de luna mai, când potențialul de vaccinare era de peste 30%, la finalul lui septembrie, doar 16% dintre românii care încă nu s-au vaccinat până la acel moment s-au declarat deschiși să-și schimbe opinia. În acest context, ne așteptăm ca valul de vaccinare înregistrat după anunțarea restricțiilor să nu fie unul de lungă durată, în contextul în care mai mult de 8 din 10 români care nu s-au vaccinat spun că nu există nimic și nimeni care să îi poată convinge să o facă”, a declarat Dan Jurcan, director de cercetare IRES.

Un sfert din români nu au încredere în vaccin

În ce privește refuzul vaccinării, peste un sfert din români au invocat ca principal motiv lipsa încrederii în vaccin. 14% consideră că nu au nevoie de vaccin, iar frica de reacții adverse sau de moarte este adusă în discuție de 12% dintre nevaccinați.

Aproape 1 din 10 români își argumentează decizia de a nu se vaccina spunând că „nu există virusul” sau că „pandemia este o conspirație”. Raportul se menține și la cei care spun că au contraindicații medicale sau alergii.

Cine și ce i-ar putea convinge pe nevaccinați

16% dintre românii care nu s-au vaccinat declară că ar exista ceva sau cineva care i-ar putea convinge să se vaccineze. Și aici medicii și specialiștii în domeniul medical sunt pe primul loc, indicați de către 37% dintre cei nevaccinați. Pe următoarele locuri se clasează membrii familiei (34%) și preoții (7%).

Obligativitatea este principalul factor de schimbare a comportamentului invocat de către cei nevaccinați și care spun că există ceva care i-ar convinge să-și administreze serul anti-COVID. Mai multe libertăți și evoluția negativă a numărului de cazuri sunt alte argumente invocate de 14%, respectiv 9% dintre participanții la sondaj.

„Cadrele medicale reprezintă o sursă de autoritate în domeniu și ele îi pot convinge pe oameni, dar atunci când există opinii contrare, sigur că această sursă de autoritate se poate transforma într-o sursă de neîncredere. Și mai apare o întrebare, în care medici avem încredere? În domnul doctor Radu Lupescu, care sprijină vaccinarea, sau în doamna doctor Monica Pop (care a făcut mai multe declarații controversate despre vaccin, n.r.)?”, a punctat sociologul Dan Jurcan, în cadrul evenimentului online în care a fost lansat sondajul IRES. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News