INSCOP a testat două variante de sondaj. Una în care Victor Ponta nu este măsurat și alta cu Victor Ponta inclus.
În prima variantă, Mircea Geoană ar obține 26,5%. Apoi, românii îl preferă pe Marcel Ciolacu, cu 18,9% din voturi, premierul fiind urmat de Diana Şoşoacă (14%), George Simion (13,3%) şi Nicolae Ciucă (11,4%), arată datele sondajului. Alți candidați ar primi următoarele procente: Cătălin Drulă 5,9%, Dacian Cioloş 5,1% şi Kelemen Hunor 3,6%.
Spre comparație cu ultimele două sondaje INSCOP, realizate la finalul anului trecut și în care nu a fost măsurat și fostul premier Victor Ponta, rezultatele sunt similare.
Dacă însă Victor Ponta ar candida, cifrele se modifică, dar nu și ordinea primilor 3. Astfel, lider ar rămâne Mircea Geoană cu 24,6%, Marcel Ciolacu ar fi votat de 15,1%, iar Diana Șoșoacă de 14,8%. Schimbarea vine de la locul 4, în sensul că Nicolae Ciucă ar fi votat de 10,8%, Victor Ponta ar ieși pe locul 5 cu 10,7%, iar George Simion abia pe 6, cu 10,4%.
Mandatul lui Mircea Geoană la NATO expiră în octombrie, după alegerile prezidențiale. Libertatea a scris încă de acum doi ani, citând surse din anturajul fostului lider PSD, că Geoană se gândește să candideze la Președinția României ca independent, dar deocamdată nu a anunțat nimic.
„Introducerea unui nou candidat în listă şi anume Victor Ponta (Pro România), modifică cifrele. Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon. De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot”, a explicat Remus Ştefureac, director general al INSCOP.
Datele au fost culese în perioada 16-24 ianuarie, prin metoda CATI, adica interviuri telefonice, prin intermediul chestionarului. Eșantionul a fost de 1.100 de persoane, considerat reprezentativ pe categoriile socio-demografice relevante, adică sex, vârstă și ocupaţie, respondenții fiind românii cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor a fost de ± 3 %, iar gradul de încredere de 95%, susțin autorii sondajului.