- PSD -UNPR – 40%; PNL-PC – 23,5%; PDL – 14,1%; PP-DD – 9%; UDMR – 5,3%
Social-democraţii şi progresiştii strâng cele mai multe dintre opţiunile de vot ale românilor (40%) urmaţi de liberali şi conservatori cu 23,5%, democrat-liberali (14,1%), PP-DD (9%) și UDMR (5,3%).
Diferenţa dintre social-democraţi şi liberali nu reprezintă o surpriză, ea confirmând volumele inegale de alegători ale celor două partide mari.
- Partidul Democrat Liberal (PDL) cu 14,1% înregistrează un o tendinţă descendentă comparativ cu rezultatul alegerilor parlamentare, explicabilă, probabil, şi prin starea conflictuală exportată în spaţiul public în contextul competiţiei pentru alegerea viitoarei conduceri.
- Partidul Poporului „Dan Diaconescu” (PP-DD) înregistrează un recul faţă de rezultatul de la alegerile parlamentare, înregistrând 9% din opţiunile de vot.
- Partidul România Mare (PRM) se apropie de 3%, semnificativ peste scorul obţinut la alegerile parlamentare din 2012.
- Forţa Civică reuşeşte cu greu să iasă din zona obscură, obţinând 2,5%, destul de puţin în raport cu indicele de încredere al lui Mihai Răzvan Ungureanu.
De asemenea, cercetarea surprinde şi un bazin mare de populaţie mai degrabă neinteresată de partidele politice: 18,4% nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 10,9% declară cu nu merg la vot şi 10% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Sondajul a fost realizat de Inscop Research în perioada 21-28 februarie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1066 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.