Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele primei părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată aici
Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” 72.8% dintre respondenți au ales nota 10, indicând că sigur vor merge la vot. Procentul de 72.8% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă, adică aleg un candidat din listă în turul I al alegerilor prezidențiale, determină o estimare de prezență în turul I al alegerilor prezidențiale de 56.4%.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Întrebare: Pe 24 noiembrie se va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale. Dvs. cu cine veți vota în primul tur al alegerilor prezidențiale dintre următorii?
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (74,6% din total eșantion)
- 25,3% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),
- 19,1% pentru George Simion (AUR),
- 14,3% pentru Elena Lasconi (USR),
- 13,3% pentru Mircea Geoană (independent),
- 9,1% pentru Nicolae Ciucă (PNL).
Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,4% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,6%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,1%, pentru Cristian Terheș (PNCR) – 2,1%, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) – 1%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,8%, Alexandra Păcuraru (ADN) – 0,6%. 0,3% dintre respondenți indică alt candidat.
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (56,4% din total eșantion)
- 24,8% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD),
- 21,3% pentru George Simion (AUR),
- 14,3% pentru Elena Lasconi (USR),
- 12,2% pentru Mircea Geoană (independent),
- 8,8% pentru Nicolae Ciucă (PNL).
Pentru Călin Georgescu (independent) ar opta 5,5% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 4,3%. Pentru Cristian Terheș (PNCR) ar vota 2 % dintre alegători, pentru Ludovic Orban (PMP și FD) ar vota 0,7%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%, iar Alexandra Păcuraru (ADN) 0,7%. 0,2% dintre respondenți indică alt candidat.
Raportat la totalul eșantionului, 14% dintre respondenți declară că sunt nehotărâți cu cine vor vota. Dintre respondenții care declară că merg sigur la vot, 9.7% sunt nehotărâți cu cine vor vota.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea
Întrebare: Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, dvs. pe care dintre ei l-ați vota?
Marcel Ciolacu vs. George Simion
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 55.5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 44.5% pe liderul AUR.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 52.2% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 47.8% pe lidera USR.
Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 51.9% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 48.1% pe actualul premier.
Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 62.2% dintre români l-ar vota pe liderul PSD, iar 37.8% pe liderul PNL.
Elena Lasconi vs. George Simion
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge George Simion și Elena Lasconi, 50.2% dintre respondenți ar vota-o pe lidera USR, iar 49.8% pe candidatul AUR.
Mircea Geoană vs. George Simion
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, 53.1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 46.9% pe liderul AUR.
Nicolae Ciucă vs. George Simion
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între George Simion și Nicolae Ciucă, 50.8% dintre români l-ar vota pe liderul PNL și 49.2% pe liderul AUR.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 54% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 46% pe lidera USR.
”Elementele de noutate sunt: ponderea nehotărâților (14% raportat la total eșantion și aproape 10% raportat la respondenții care declară că vor merge sigur la vot) ceea ce crește nivelul de incertitudine cu privire la rezultatul final al alegerilor prezidențiale și ascensiunea oarecum neașteptată a candidatului Călin Georgescu care depășește 5%, posibil pe fondul unei prezențe active în spațiul online, dar fără apariții consistente în mass-media tradiționale. Pe simulările de tur 2, candidații care performează cel mai bine sunt Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, dar scorurile sunt foarte strînse”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP.
Datele confirmă faptul că votanții la alegerile prezidențiale sunt împărțiți în 3 mari bazine electorale, plus bazinul alegătorilor maghiari.
1. Un bazin social-democrat de aproximativ 30% care are un candidat dominant în persoana d-lui Ciolacu, concurat marginal de Mircea Geoană. Așadar, un bazin minimal fragmentat.
2. Un bazin populist-radical tot de aproximativ 30% care are un singur candidat dominant în persoana d-lui Simion, după invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă, concurat marginal de domnii Călin Georgescu și Cristian Terheș. Așadar, un bazin minimal fragmentat.
3. Un bazin anti-PSD, de centru-dreapta de aproximativ 35% fără candidat dominant, pe care concurează 4 candidați cu scoruri relevante (Elena Lasconi, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Cristian Diaconescu, plus încă vreo 3 candidați cu scoruri mai mici. Acesta este un bazin fragmentat maximal, ceea ce duce la o neutralizare a candidaților care aleargă pe acest culoar.”
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
adriann_ • 14.11.2024, 15:28
In mod evident papusarii lui Ciolacu si-au facut bine socotelile. Se contureaza de pe-acum o finala Ciolacu-Simion, rezolvata pe principiul finalei Iliescu-Vadim. Singurul lucru care poate rasturna aceste calcule ar fi o raliere in spatele lui Simion a electoratului asa-zis "de dreapta", de fapt anti-PSD. Dar astia l-au votat pe nicusordan dupa 4 ani de non-administratie in Bucuresti, asa ca...
Cormiz • 14.11.2024, 13:37
Diabolizarea lui Iohannis pentru niste greseli formale are un efect invers .Peste 85% din cei 6600demii care l-au votat, vor vota cu domnul Ciuca.Cel mai probabil va fi noul Președinte. Dan Motreanu știe de ce.
Cst65. • 14.11.2024, 13:37
Minciuni plătite de partide. Votul o va demonstra. Fiind un soldat in slujba tarii( ca, care n are voie prin lege sa faca politica, daca a renuntat la armata de ce tot auzim ca i general?) pe ultimul loc, e clar ca probabil e sondaj platit de PSD sau AUR.