Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de-a șaptea părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată aici.
Importanța dezbaterilor între candidații prezidențiali
83,5% dintre români cred că este foarte important sau destul de important să fie organizate dezbateri între candidați înainte de alegerile prezidențiale (56,1% dintre români consideră că este foarte important ca înainte de alegerile prezidențiale să fie organizate dezbateri între principalii candidați, 27,4% – că este destul de important).
Doar 14,6% dintre români consideră că dezbaterile sunt destul de neimportante sau deloc importante (3,9% – destul de neimportant, iar 10,7% – deloc important). 1,9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Comparativ cu cei 83,5% dintre români care cred că sunt importante dezbaterile înainte de alegerile prezidențiale, ponderea votanților principalilor candidați care doresc dezbateri este mai mare: 92% dintre votanții Elenei Lasconi, 90% dintre votanții lui Marcel Ciolacu și 87% dintre votanții lui Mircea Geoană cred că dezbaterile sunt importante.
Doar votanții lui George Simion sunt ușor mai puțin entuziaști comparativ cu votanții celorlalți candidați, dar chiar și în cazul său, 77%, adică peste trei pătrimi dintre simpatizanți cred că dezbaterile sunt importante.
„Dezbaterile între candidații la diverse funcții de reprezentare (președinte, primari) au fost mai rare în ultimii ani. Din acest motiv, dar și pentru a cunoaște mai bine abilitățile participanților la cursa electorală, marea majoritate a românilor (83,5%) cred că dezbaterile înainte de alegerile prezidențiale din 24 noiembrie sunt foarte importante sau destul de importante, iar votanții principalilor candidați le așteaptă chiar cu mai mult entuziasm”, declară Remus Ștefureac – director INSCOP Research.
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.
Sondajele INSCOP la comanda Libertatea:
- Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: candidatul cel mai bine pregătit și cel mai slab pregătit
- Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană, pe primele 3 locuri
- Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri parlamentare primele trei locuri: PSD – 31,4%, AUR – 19,7%, USR – 13%. Ce alte partide mai depășesc pragul de 5%
- Sondaj INSCOP la comanda Libertatea: Profilul președintelui – majoritatea românilor și-ar dori un președinte prooccidental și cu experiență
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
TheWizardOfOz • 31.10.2024, 17:12
Ninel Peia: "George Simion locuieşte de ani de zile într-o garsonieră dintr-un imobil deţinut de Lulea, împreună cu un alt tânăr, şi el fondator al AUR. Garsoniera se află în Tunari. Mai mult, dat fiind că există suficiente informaţii care spun că orientarea sexuală a lui Simion nu este deloc una tradiţională. Şi cum homosexualitatea nu este ilegală şi apartenenţa la această minoritate sexuală este neglijabilă din punct de vedere public, îi cer lui George Simion să-şi recunoască orientarea sa homosexuală."
MariaLu • 31.10.2024, 05:46
Eu observ doar un lucru in aceste sondaje:Ciolacu este mereu pe primil loc… restul , e cancan…
Mirciulica • 29.10.2024, 19:08
Clasa politica românească a decăzut mult mai mult decât restul societății. Acum suntem deja la mana unora care ne vor reprezenta în cel mai penibil mod la absolut toate nivelurile administrației locale sau centrale. Și când ajungi in situația de a nu avea pe cine sa pui stampila dintr-o mulțime de dornici de parvenire pe funcții înalte în stat, atunci trebuie sa înțelegi nivelul extrem de degradare la care a ajuns intreaga societate românească. Și ne merităm unii pe alții. Dovadă mediocrității o afișează nonșalant toți candidații - începând cu (culmea) dascălul, profesorul, educatorul care se voia a fi claun iohanis, refuzând categoric, orice confruntare directă cu contracandidatii. Ceea ce a devenit un exemplu și un model pentru cei ce se doresc președinte de țară dar, totodată, o recunoaștere asumata a incompetenței și a incapacității de a duce o lupta deschisa, in fata publicului, pe teme cere vizează responsabilitățile funcției râvnite. Ăăăăă......