Kamala Harris, mai populară în rândul românilor decât Donald Trump

Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de-a opta părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată aici.

Întrebați care dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA cred că ar fi un prieten mai bun al României, 43,4% o indică pe Kamala Harris, iar 38,4% pe Donald Trump.

1,3% aleg varianta „amândoi la fel”, iar 3,8% niciunul. 12% spun că nu știu, iar 1,1% nu răspund la această întrebare.

Kamala Harris are un ușor avantaj în fața lui Donald Trump când vorbim de preferințele românilor. Sursa: Captură INSCOP

Votanții lui George Simion îl susțin și pe Donald Trump

Cred că democrata Kamala Harris ar fi un prieten mai bun al României în special: votanții votanții PNL, ai PSD și ai USR, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București și din urbanul mare.

Kamala Harris are o paletă mai largă de simpatizanți cu afinități politice în România decât Donald Trump. Sursa foto: Captură INSCOP

Sunt de părere că Donald Trump ar fi un prieten mai bun al României în special: votanții lui George Simion și ai AUR, cei cu vârsta sub 30 de ani, angajații la privat, utilizatorii TikTok și Instagram.

Simpatizanții lui Donald Trump în România sunt cei care au de gând să îl voteze pe George Simion la președinția României.
Sursa foto: Captură INSCOP

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, este de părere că sondajul arată că românii privesc cu incertitudine viitorul țării noastre în raport cu SUA. „Părerile împărțite ale românilor reflectă atât incertitudine, cât și necunoaștere cu privire la relația pe care o va avea viitorul președinte al Statelor Unite cu România. Rezultatul alegerilor din SUA ar putea influența alegerile din țara noastră, însă impactul va fi mai degrabă minor, având în vedere raportarea echilibrată a românilor față de competiția din SUA”.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News