Cei mai mulţi dintre români, 57,2%, au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale, în timp ce 36,2% au o părere proastă. 5,9% nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0,7% nu răspund.

Au o părere bună despre comasare 76% dintre votanţii PSD-PNL, 50% dintre votanţii AUR şi 47% dintre votanţii ADU. Au o părere proastă despre comasare 20% dintre votanţii PSD-PNL, 47% dintre votanţii AUR şi 51% dintre votanţii ADU.

Au o părere bună despre comasare în proporţii ceva mai mari decât media în special persoanele cu studii superioare, gulerele albe și cei cu venituri foarte ridicate. Au o părere proastă despre comasare în special gulerele albastre, locuitorii din Bucureşti şi cei cu venituri scăzute.

Cu cine intenţionează românii să voteze

Aproape 60% dintre români susţin că vor veni sigur la vot. Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (75,3% din total eşantion), 43,7% dintre români ar vota la europarlamentare cu alianţa PSD – PNL, 20,6% cu AUR, 13,7% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD).

Pentru SOS România ar vota 6,4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3,9% dintre alegători. Pro România ar obţine 3,7%, Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român) 3,4%, REPER 0,9%, iar 3,7% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid.

La alegerile locale, PSD ar obţine cele mai multe voturi. Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83,5% din total eşantion), 30,6% dintre alegători indică PSD, 25,6% PNL, 17,4% AUR, 9,8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei), 4,3% SOS România, 4% UDMR, 3,1% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român), 2,4% Partidul Pro România, iar 2,7% alt partid.

„Părerile românilor cu privire la deciziile politice din ultima perioadă (comasarea alegerilor, candidaturile pe liste comune, respectiv separate ale PSD şi PNL, intenţiile de vot pentru celor două tipuri de alegeri) arată o diversitate mare de opinii. Majoritatea populaţiei (57%) are o părere bună despre comasarea alegerilor, dar peste o treime nu sunt de de acord cu această formulă. Chiar şi o cincime dintre alegătorii PSD-PNL nu sprijină comasarea. Pe de altă parte, părerile votanţilor AUR şi ai Alianţei Dreapta Unită sunt şi ele împărţite. Candidatura PSD şi PNL pe liste comune la europarlamentare, respectiv separate la locale nu este apreciată de 51% dintre români şi apreciată de puţin peste o treime dintre votanţi”, afirmă Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Stefureac remarcă faptul că „în ceea ce priveşte intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare, Alianţa PSD-PNL întruneşte 43,7% din opţiuni, cu aproximativ 5 procente mai puţin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută”.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22-29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eşantionul a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News