Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar obţine 29,5% din voturi, urmat de PNL cu 18,8% și AUR cu 18,4%, arată sondajul.

Pentru Alianţa Dreapta Unită – USR, PMP, Forța Dreptei – ar vota 12.9% dintre români, în timp ce SOS – Șoșoacă ar obţine 6.5% dintre opţiunile de vot. Alte partide ar scoate următoarele cifre: UDMR 4.8%, Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român) 3,4%, Pro România 3% și REPER 0,5%.

Jumătate dintre cei chestionați (50,9%) au declarat că ar merge sigur la vot dacă duminica viitoare ar avea loc scrutinul legislativ, în timp ce 18,5% au spus că sigur nu se vor prezenta la urne.

Alegerile europarlamentare vor fi primele organizate în acest an și vor avea loc pe data de 9 iunie.

Ultimul sondaj făcut de INSCOP, cel din decembrie 2023, a fost pentru alegerile parlamentare. PSD a scos atunci 30,2% din intențiile de vot, PNL 20,1% iar AUR 19,5%, în timp ce partidul Dianei Şoşoacă, SOS, a trecut pragul de 5% necesar intrării în Parlament.

Interpretarea sondajului

INSCOP Research a măsurat în premieră prezenţa declarată şi intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare. „În ceea ce priveşte prezenţa, se observă un nivel declarat foarte ridicat, 50,9% dintre români spunând că vor merge sigur la vot, ceea ce reprezintă un procent aproape similar cu nivelul record de prezenţă înregistrat oficial la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 de 51,7%”, a spus directorul INSCOP, Remus Ştefureac.

Datele arată că PSD rămâne lider, cu un scor uşor mai mic comparativ cu măsurătoarea din luna precedentă care s-a referit însă la alegerile parlamentare. PNL a ieșit pe locul doi, foarte aproape de AUR, ambele fiind într-o uşoară scădere raportat la sondajul din decembrie, pentru parlamentare.

Sondajul din ianuarie 2024 a testat în premieră intenţia de vot pentru Alianţa Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei, care s-au clasat pe locul 4. SOS România a trecut pragul de 5%, având un scor mai mare în ianuarie comparativ cu luna trecută, când s-a măsurat intenția de vot pentru alegerile parlamentare. Practic, în ultimele 6 luni, SOS România şi-a dublat intenţia de vot, a concluzionat directorul INSCOP.

Datele au fost culese în perioada 16-24 ianuarie, prin metoda CATI, adica interviuri telefonice, prin intermediul chestionarului. Eșantionul a fost de 1.100 de persoane, considerat reprezentativ pe categoriile socio-demografice relevante, adică sex, vârstă și ocupaţie, respondenții fiind românii cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor a fost de ± 3 %, iar gradul de încredere de 95%, susțin autorii sondajului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News