Românii se tem tot mai tare de război, arată datele unui sondaj realizat de IRES în luna august. Potrivit studiului făcut public miercuri, procentul celor cărora le este frică de un conflict armat a ajuns la 30% în această lună, față de 19% câți mărturiseau asta în luna martie, la doar câteva zile după ce Rusia invada Ucraina. Alți 13% spun că simt îngrijorare, nesiguranță, neliniște față de acest subiect.
Directorul de cercetare al IRES, sociologul Dan Jurcan, are câteva explicații pentru această creștere: „Ne aflăm în faza permanentizării incertitudinii privind soarta acestui război. Al doilea motiv este legat de lipsa unui orizont de timp al încheierii acestuia și chiar dacă remarcăm (în august față de martie, n.red.) o scădere a interesului față de evenimentele de acolo, asta nu înseamnă că emoția este neapărat în scădere. Și asta și pe fondul intrării în ecuație a subiectului centralei de la Zaporojie și a temerii privind riscul unui accident nuclear care ar afecta și România. Tot acest discurs care invocă un posibil incident crește frica”, spune, pentru Libertatea, Jurcan.
În schimb, atunci când vine vorba de frica de o posibilă invazie rusească în România, aceasta este în scădere față de luna februarie: de la 70% la 61% în august.
Atunci când sunt întrebați dacă cred că NATO poate să facă față unei agresiuni a Rusiei, majoritatea românilor cred că da: 75%.
Aproape jumătate cred că războiul va dura și anul viitor
În privința duratei războiului, românii nu sunt prea optimiști: aproape jumătate dintre ei – 47% – cred că acesta va dura și anul viitor, 17% spun că va dura 5 ani, în timp ce doar 29% mizează pe terminarea luptelor până la sfârșitul anului.
Datele IRES arată și că 31% dintre cei intervievați cred că Rusia are justificări pentru declanșarea războiului, în timp ce cei care susțin contrariul este mai bine de dublu – 65%.
„Acest procent de 31% ni s-a părut și nouă interesant și de semnalat și dacă ne uităm la sursele de informare ale românilor în privința războiului, vedem că 80% își iau știrile de la televizor”. Or aici se vede influența pe care o au discursurile de pe anumite televiziuni de știri care pun sub semnul întrebării argumentația NATO. „Cred că acest tip de discurs pe anumite posturi TV are efecte”, subliniază Jurcan.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 17-23 august 2022 pe un eșantion de 1.155 de respondenți de 18 ani și peste, rezidenți pe teritoriul României, telefonic și are o marjă de eroare de +/- 2,9%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro