Restricțiile, limitarea călătoriilor și lipsa interacțiunii cu prietenii sau persoanele apropiate le-au provocat românilor în primul an de pandemie stări de frică, anxietate sau stres, arată studiul IRES.
55% dintre ei spun că au învățat să aprecieze mai mult lucrurile pe care le au, iar 4 din zece s-au gândit mai mult la sensul vieții.
Totuși, un sfert au trecut mai mult decât înainte prin stări de tristețe sau depresie, iar 16% s-au gândit mai mult la moarte.
Potrivit sondajului, 1 din 10 români a trecut în ultimele 7 zile, aproape zilnic prin stări de anxietate, 13% s-au simțit triști ori lipsiți de speranță, 14% nu și-au putut controla îngrijorările, iar 14% au simțit că nu mai au interes sau plăcere pentru a face ceva.
Din cauza lipsei interacțiunii cu persoanele apropiate, 54% dintre români au simțit mai mult nevoia de a contacta pe cineva drag, iar 43% au simțit nevoia să stea de vorbă cu cineva drag.
Aproape 1 din 5 români s-a simțit, în această perioadă, mai singur decât de obicei. Femeile și vârstnicii sunt categoriile în rândul cărora sentimentul singurătății a fost mai puternic.
Grija a fost unul dintre sentimentele des întâlnite în timpul pandemiei. Aproape jumătate dintre români și-au făcut în primul an pandemic, mai mult decât înainte, griji pentru propria situație financiară sau a familiei lor. Mai îngrijorați au fost respondenții cu educație scăzută, cei care locuiesc în zona de sud a țării și în Moldova, dar și femeile.
În ceea ce privește impactul asupra stării de sănătate 4 din 10 au fost mult mai îngrijorați pentru sănătatea celor dragi. De asemenea, 6% dintre români au mers mai des decât în mod obișnuit la medicul de familie, 4 din 10 au frecventat la fel medicul de familie, iar peste o treime (36%) mai puțin decât înainte de pandemie.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.115 persoane cu vârste de peste 18 ani, având o marjă de eroare de ± 2,9%. Sondajul a fost realizat între 12-15 februarie 2021, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).