Atunci când sunt întrebați, mai bine de jumătate dintre românii s-ar opune interzicerii creșterii animalelor sălbatice pentru vânătoare, arată datele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES) în perioada 7 – 11 mai 2021.

Studiul, care măsoară percepția populației asupra scandalului împușcării ursului Arthur de către prințul Emanuel von Liechtenstein, arată că 52% dintre români spun nu unei asemenea decizii, în timp ce doar 46% sunt de acord cu interzicerea creșterii pentru vânătoare.

Chiar dacă cei mai mulți se opun indirect interzicerii vânătoarii, cei mai mulți sunt favorabili interzicerii experimentelor pe animale atunci când se demonstrează că pot exista metode alternative – 54% și interzicerii comerțului cu blănuri – 53%.

Se opun desființărilor grădinilor zoo

În schimb, atunci când vine vorba de creșterea delfinilor și focilor pentru delfinarii, 51% dintre respondenți cred că aceasta nu ar trebui interzisă.

În privința folosirii animalelor la circ (interzisă în prezent oricum prin lege), opiniile sunt împărțite: 49% spun da, 49% spun nu.

Cel puțin la nivel declarativ, protecția animalelor este o cauză de interes a românilor, aproape jumătate dintre ei spunând că o consideră importantă sau foarte importantă.

În jur de 40 la sută dintre respondenți consideră că drepturile animalelor sălbatice sunt protejate slab sau deloc.

Cu toate acestea, doar 36% spun DA desființării grădinilor zoologice, în timp ce 61% nu ar fi de acord cu așa ceva.

Ce cred românii despre cazul Arthur

Scandalul generat de împușcarea ursului Arthur a ajuns la urechile celor mai mulți – 79%, față de doar 21% care nu au auzit de așa ceva, arată datele sondajului IRES.

Trei sferturi dintre cei care au răspuns și au auzit de cazul ursului Arthur cred că partida de vânătoare în care a fost ucis animalul în luna martie nu a fost legală. Tot trei sferturi dintre intervievați consideră că în spatele acestei situații este vorba despre acte de corupție.

În contextul acuzațiilor făcute de Agent Green – organizația care a dezvăluit incidentul – cu privire la împușcarea ursului greșit, cei care au răspuns chestionarului au păreri împărțite în privința cui poartă vina pentru asta.

44 la sută dintre ei cred că de vină pentru acest lucru sunt autoritățile, 43 la sută consideră că vina aparține organizației de vânători, în timp ce doar 6 la sută dintre români îl acuză pe prințul din Austria pentru eventuala vină de a fi omorât un alt urs decât pentru cel pentru care primise autorizație.

Sondajul IRES a fost realizat telefonic, aleatoriu, pe un eșantion de 1.004 persoane peste 18 ani. Marja de eroare a cercetării este plus sau minus 3,19 la sută.

foto: Agent Green

 
 

Urmărește-ne pe Google News