Conform IRES, bărbații și votanții Alianței USR-PLUS sunt respondenții care cred în proporții mai crescute că statul le-a ascuns informații.

Totodată, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cei care locuiesc în Moldova și votanții PSD sunt cei care cred mai mult decât alții în existența unei înțelegeri între stat și presă pentru a trunchia, denatura sau limita informațiile cu privire la COVID-19.

Din sondaj, mai reiese că aproape jumătate dintre români s-ar vaccina anticoronavirus, dar tot atâţia cred că virusul COVID-19 nu este atât de “periculos pe cât se crede”.

Ce a relevat sondajul IRES:

  • 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.
  • Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nici o formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui “pașaport de imunitate”.
  • Aproape jumătate dintre români crede că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.
  • Jumătate dintre români crede că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent crede că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID-19.
  • Doar o treime dintre români mai vede statul ca pe un partener de încredere.
  • România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID-19, crede jumătate dintre români.
  • Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.
  • Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.
  • Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.
  • Peste jumătate dintre români crede că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.

IRES: În starea de urgenţă, românii au gătit mai mult, au stat mai mult pe internet şi au văzut mai multe filme

Totodată, sondajul IRES a mai relevat că, în perioada stării de urgență, românii au petrecut mai mult timp pe internet, s-au uitat mai mult la televizor și au vizionat mai multe filme decât într-o perioadă obișnuită.

De asemenea, o treime dintre respondenţi au susţinut că au gătit mai mult decât obișnuiau, o cincime au mâncat mai mult, iar aproape un sfert au declarat că au făcut exerciții fizice de întreținere mai mult decât de obicei.

Cât priveşte lecţia învăţată pe durata stării de urgenţă, aproape 1 din 5 români a spus că este vorba despre importanța igienei.

Urmărește-ne pe Google News