Dacă 41% dintre respondenți spun că sunt destul (34%) și foarte mulțumiți (7%) de felul în care trăiesc, 58% susțin contrariul: 39% spun că nu prea sunt mulțumiți, în timp ce 19% se declară deloc mulțumiți.
45% apreciază că se descurcă, în general, în timp ce 18% spun că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 19% recunosc că au uneori probleme financiare.
Aproape unul din 5 români susține că are tot ceea ce îi trebuie.
- 7 din 10 români spun că sunt printre cei care, în 2022, au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare.
- 64% au renunțat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obișnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit;
- 57% recunosc că au renunțat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor;
- 6% spun chiar că în acest an au suferit de foame.
- Un sfert au amânat plata unei facturi la utilități (apă, gaz, curent etc.)
Potrivit studiului, peste jumătate dintre participanții la sondaj (57%) spun că anul 2022 a fost mai prost pentru România decât 2021, iar un procent similar (56%) recunosc că în acest an au avut sentimentul că țara noastră este amenințată de război.
Doar unul din cinci români a făcut în acest an o achiziție importantă pentru el personal, dar trei din zece au făcut achiziții pentru familie.
Cele mai importante achiziții se referă la cumpărarea unui autoturism, la aspecte care țin de locuință (cumpărare, renovarea locuinței sau dotarea acesteia cu diferite echipamente sau mobilier).
Foarte puțini dintre respondenți spun că au făcut achiziții care să contribuie la dezvoltarea lor personală sau a membrilor familiilor lor (3%).
Câți români cred că mergem într-o direcție greșită
Doar 46% dintre intervievați au reușit să economisească bani în 2022, o treime au împrumutat bani de la familie, un sfert de la prieteni sau cunoscuți și 14% de la bănci.
Peste o treime dintre participanții la studiu spun că, în acest moment, au datorii (inclusiv credite), iar 15% susțin că există diferite persoane care le datorează bani.
82% dintre români sunt de părere că direcția în care merge România, la final de 2022, este una greșită, în timp ce unul din 5 o apreciază ca fiind bună.
Peste jumătate dintre participanții la sondaj (57%) spun că acest an a fost mai prost pentru România decât 2021, iar un procent similar (56%) recunosc că în 2022 au avut sentimentul că țara noastră este amenințată de război.
Pompieri vs politicieni
Când au fost invitați să indice nivelul de încredere pe care îl au față de 15 profesii, cei mai mulți dintre respondenți i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere) pe pompieri (91%), pe specialiștii în IT (77%), pe ingineri (69%), pe asistenții medicali (67%) sau pe ofițerii de armată (66%).
Topul încrederii îi plasează pe ultimele poziții pe avocați (48%), judecători (47%), jurnaliști (44%), polițiști (41%). Pe ultimul loc se află politicienii, în care au multă și foarte multă încredere doar 9% dintre respondenți.
Guvernatorul BNR, încrederea cea mai mare
În ceea ce privește încrederea în primii oameni în stat, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, este creditat cu multă și foarte multă încredere de 39% dintre participanții la sondaj, fiind urmat de președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, în care au multă și foarte multă încredere o cincime dintre români, la fel ca și în președintele țării, Klaus Iohannis.
În premierul României, Nicolae Ciucă, au multă și foarte multă încredere mai puțin de o cincime dintre respondenți (19%).
Anul 2022 a reprezentat și revenirea treptată la normalitate și la libertatea de mișcare după cei doi ani de restricții impuse de pandemia de COVID-19.
Peste o treime dintre participanții la cercetare spun că în 2022 au fost plecați în concediu, nivelul fiind unul care se apropie de cel din 2018. Un sfert au fost și în străinătate.
77% dintre români au fost la medic în 2022
Peste trei sferturi dintre respondenți (77%) au fost la medic în acest an, iar unul din cinci români a fost și internat în spital. Achiziția de medicamente este ridicată în rândul românilor, 92% dintre respondenți spun că în 2022 au cumpărat medicamente.
Unul din 10 români este îngrijorat și de lipsa locurilor de muncă, iar 3% menționează și nesiguranța locului de muncă în contextul în care 9% dintre participanții la sondaj spun că și-au pierdut în acest an locul de muncă.
Un sfert dintre participanții la sondaj (26%) spun că în acest an au suferit de singurătate, 28% se plâng că au avut nevoie de ajutor și nu au avut la cine să apeleze, iar același procent a avut nevoie de ajutor și nu a primit sprijinul necesar.
Peste un sfert dintre respondenți (29%) recunosc că, anul acesta, au simțit nevoia să discute cu cineva apropiat, dar nu au avut cu cine să facă acest lucru.
Jumătate dintre cei chestionați au declarat că în 2022 s-au gândit la moarte, iar aproape două treimi au trăit cu frică pentru că ei înșiși sau cineva drag ar putea muri.
Foto cu caracter ilustrativ: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro