Doar un român din 5 are încredere în Guvern în privința campaniei de vaccinare demarate duminică, 27 decembrie, potrivit datelor comunicate luni, 28 decembrie de IRES.
Întrebați câtă încredere au în Guvernul României referitor la organizarea campaniei de vaccinare a populației, 41% dintre cei intervievați au răspuns „foarte puțină” sau „deloc”, iar 32% au optat pentru „puțină”.
Cei care au încredere în Guvern cumulează 17 procente (multă) cu 5 procente (foarte multă).
5% e procentul care stă în dreptul celor au spus că nu știu sau că nu doresc să răspundă.
Guvernul nu a informat corect, cred majoritatea celor intervievați
58% dintre persoanele care au participat la cercetarea sociologică consideră că Guvernul „nu a informat corect populația” în privința COVID-19.
Cei care cred că Guvernul a informat corect adună doar 33 de procente.
Tot 33% au adunat și cei care s-au declarat deciși să se vaccineze.
„Procentul este în creștere față de un studiu realizat cu o săptămână înainte – în perioada 12-14 decembrie, când 25% dintre respondenți spuneau că s-ar vaccina cât mai repede”, se precizează într-un comunicat semnat de IRES.
39% dintre cei intervievați spun că nu s-au decis încă, în timp ce 25% se declară hotărâți să nu se vaccineze. Restul de 3 procente sunt trecute în dreptul celor care nu au dorit să răspundă.
„Bărbații, persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani și peste și cei educați sunt în proporții mai ridicate deciși să se vaccineze, în timp ce tinerii sunt printre cei mai indeciși”, se mai arată în analiza făcută de specialiștii IRES.
De altfel, românii nu sunt foarte optimiști în privința unui final rapid al pandemiei. Puțin peste o treime (37%) cred că aceasta se va încheia anul viitor.
Singurătate, stres și teamă
25% dintre cei chestionați spun că au suferit de singurătate în 2020, iar 40% susțin că au avut stări de stres din cauza izolării sau a restricțiilor legate de COVID-19.
Mulți (57%) s-au temut că vor muri sau că vor pierde pe cineva apropiat din cauza noului coronavirus.
Aproape un sfert dintre cei care au răspuns la întrebări (24%) spun că au pierdut venituri importante din cauza pandemiei.
6% susțin că și-au pierdut locul de muncă, iar 5% declară că au întâmpinat probleme privind procurarea alimentelor.
Sondajul face parte dintr-un studiu mai amplu cu privire la activitățile umane și practicile sociale din anul 2020. A fost realizat în perioada 18-21 decembrie pe un eșantion de 1.085 de persoane. Marja de eroare este de ± 3,03%.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro