Procentul celor care ar intenţiona să se refugieze în alte locuri creşte dacă ucrainenilor chestionaţi le este menţionată posibilitatea unor opriri prelungite ale furnizării de electricitate, dar chiar şi în această eventualitate două treimi dintre ei spun că au în vedere să nu-şi părăsească domiciliul.

Sondajul OIM arată că, odată cu începutul iernii, pentru majoritatea ucrainenilor condiţiile de viaţă sunt aproape de limită, 43% dintre cei chestionaţi afirmând că şi-au cheltuit toate economiile, iar 63% că raţionalizează electricitatea şi combustibilul.

„”Circa 18 milioane de persoane, respectiv 40% din populaţia ucraineană, au nevoie de ajutor umanitar urgent şi trebuie să-i sprijinim în timpul iernii, mai ales pe cei fără locuinţe sau încălzire”, atrage atenţia şeful misiunii OIM în Ucraina, Anh Nguyen.

Toate centralele și termocentralele ucrainene, afectate de bombardamente

Bombardamentele ruseşti cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ucrainene au început în octombrie ca represalii după explozia care a avariat podul Kerci, care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală.

La începutul acestei săptămâni, premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat că „toate hidrocentralele şi termocentralele au fost avariate şi 40% din reţeaua de înaltă tensiune a fost avariată în diferite grade”, după cele opt serii de raiduri ruseşti cu rachete şi drone care au vizat sistemul energetic ucrainean.

Potrivit șefului guvernului de la Kiev, care a acuzat Rusia că vrea să copleșească Europa cu un val de refugiați prin atacarea metodică a infrastructurii de energie, în prezent există un „deficit semnificativ de generare” a electricităţii.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News