În România, deși cei mai mulți cred că fondurile primite prin programul de redresare „NextGenerationEU” vor ajuta țara să depășească efectele pandemiei, mai mult de jumătate dintre cetățeni (56%) și-au exprimat îndoiala că propriul guvern va folosi banii cu trebuie.
La nivelul întregii Uniuni, doar 41% dintre cetățenii europeni nu au încredere în autorități că vor gestiona corect fondurile.
Procentele sunt mai apropiate în ceea ce privește necesitatea transparenției în procesul de cheltuire a banilor veniți de la Bruxelles, în cazul țării noastre prin PNRR. 87% dintre români și în general 85% dintre cetățenii UE sunt în favoarea transparanței.
Patru din cinci cetățeni, 81% în UE și 85% în România consideră că Uniunea Europeană trebuie să ofere fonduri statelor membre punând condiția ca guvernele acestor țări să respecte principiile democratice, arată un sondaj publicat de Parlamentul European, la care au participat 26.459 de persoane din toate cele 27 de state membre UE.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că „acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție”.
Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE
Președintele Parlamentului European, David Sassoli:
Totodată, un sondaj Eurobarometru publicat astăzi de Parlamentul European arată un sprijin public pentru „transparența și controlul eficace al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU”.
Potrivit sondajului, 53% dintre cetățenii UE (58% în România) sunt de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alți 32% (29% în România) tind să fie de acord.
Chestionarul online a fost realizat pentru Parlamentul European de către Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021. Au participat 26.459 de persoane din cele 27 de state membre.
PNRR-ul României, depus la Comisia Europeană de trei luni
Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie.
Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.
În baza PNRR, România așteaptă de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.