Intervenția sportivei vine după ce David Popovici a descris la TVR condițiile grele în care se antrenează.

„Ne antrenăm în același bazin de la complexul Lia Manoliu, în care am învățat să înot de la 4 ani. De-asta sunt și așa bronzat, cu urmele de la ochelari, pentru că înot acolo în aer liber… Iarna se improvizează un balon în care ne-am obișnuit cu frigul și în care un om normal se sufocă după trei minute”, a spus David miercuri seară, după ce a cucerit bronzul în cursa de 100 de metri liber.

Mesajul Soranei Cîrstea

Sorana Cîrstea a vorbit și ea despre situația sportului românesc și criticat lipsa ajutorului din partea statului pentru sportivi.

„Toţi se bucură şi se mândresc în momentul în care un sportiv român atinge o performanţă. Din păcate, de 30 de ani nu se investeşte şi nu se creează niciun fel de condiţie pentru sportul românesc. Am ajuns să ne bucurăm şi să trăim extazul din excepţii, din unice performanţe nefireşti. La fiecare întrecere suntem «David» împotriva lui Goliat. Ţări mult mai mici sau mai puţin dezvoltate decât a noastră au înţeles faptul că sportul este cea mai bună carte de vizită prin care un popor îşi creează o identitate la nivel global”, a scris Sorana Cîrstea, pe Instagram.

„În ceea ce priveşte orice sport din România, condiţiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Este o mândrie momentul în care un sportiv român câştigă o medalie la Jocurile Olimpice sau atinge un rezultat bun la un Grand Slam, aducând o bucurie de nedescris la nivel naţional. Însă aceste rezultate reprezintă cel mult 1%, mai exact ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede este ascuns, existând zeci de mii de poveşti crunte care stau în spatele acestor rezultate.

Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani, când mai are loc o nouă «anomalie» fericită.

Sorana Cîrstea, pe Instagram:

„Din păcate, de la mediul politic nu mai avem aşteptări de mult timp, pentru că au trecut 35 de ani şi tot ce mai există sunt pozele. Primim mult mai mult ajutor de la sponsori privaţi, care răsar timid şi le mulţumim pentru acest singur sprijin. În acest paragraf nu vorbim despre tenis, noi fiind privilegiaţi în comparaţie cu 99% din atleţii din România”, a mai scris sportiva.

„Nu mă aștept să se schimbe ceva”

„Noi ne descurcăm într-un fel sau altul, astfel că ceea ce încerc să punctez reprezintă celelalte zeci de federaţii. Suntem o ţară mare, cu o barcă mică, iar în câţiva ani (nu decenii) o să ne rămână doar un colac de salvare.

Nu mă aştept să se schimbe ceva, însă având câteva mii de meciuri cu steagul României pe tabela, consider că am câştigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume.

Aş încheia prin a repeta că nu solicit nimic personal, dar nu mă feresc să spun că le mulţumesc tuturor sportivilor din acea barcă şi a celor zeci de mii de tineri care au fost scufundaţi din cauza condiţiilor locale, înainte de a ajunge la debarcader!”, a încheiat Sorana Cîrstea.

Romania numără în acest moment 4 medalii la Jocurile Olimpice Paris 2024: două de aur – una câştigată de David Popovici la 200 de metri liber, una obţinută de Andrei Cornea şi Florin Enache la dublu vâsle masculin, una de argint, cucerită de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, şi una de bronz, obţinută de David Popovici la 100 de metri liber.

Urmărește-ne pe Google News