Incidentul de la școala din Sântandrei, comună cu 10.000 de locuitori din nord-vestul județului, s-a petrecut în după-amiaza zilei de 13 noiembrie.

La finalul unei pauze, după ce deja sunase intrarea la oră, din joacă, un băiat dintr-o clasă de-a VI-a a apăsat din nou şi îndelung soneria aflată pe coridor, lângă sala de clasă.

Profesorul Sorin Ban, dirigintele clasei şi fost director al şcolii, l-a văzut şi, enervat de gestul elevului, s-a dus spre el.

„Când l-a lovit a treia oară, băiatul a dat cu fruntea de perete”

„Copilul mi-a povestit ce s-a întâmplat seara, când a ajuns acasă. Dirigintele i-a dat una peste ceafă, întrebându-l de ce a sunat. Apoi l-a mai lovit de două ori, zicându-i: «Mai sună, hai, mai sună!». Când l-a lovit a treia oară, băiatul a dat cu fruntea de perete”, a povestit Gabriel V., tatăl elevului de 12 ani.

Ultima lovitură a fost atât de puternică, încât băiatul şi-ar fi spart capul şi a început să sângereze. Totuşi, profesorul nu l-a dus la cabinetul medical al şcolii şi nici n-a chemat vreun medic să-l vadă. „L-a trimis la baie, să se spele, şi atât”, a declarat părintele.

Cadrul didactic n-a anunţat părinţii despre incident, deşi îi cunoaşte, căci au fost vecini în Sântandrei.

Eu l-am sunat seara, după ce mi-a povestit copilul, şi l-am întrebat ce s-a întâmplat. A zis că şi-a ieşit din fire şi să nu exagerez, că e doar o zgârietură.

Gabriel V. susţine că supărarea i-ar fi trecut dacă profesorul şi-ar fi cerut scuze şi nu ar fi bagatelizat incidentul.

Părinţii l-au dus pe copil la medic, asigurându-se că nu a suferit un traumatism mai grav, şi i-au scos şi un certificat medico-legal, care atestă că a suferit o leziune care necesita „1-2 zile de îngrijiri medicale”.

Familia a sesizat IȘJ Bihor și Poliția

În ziua următoare, familia a sesizat Inspectoratul Şcolar, Poliţia şi pe psihologa şcolii, Andreea Dobriţan, iar aceasta, la rându-i, pe directoarea Aurelia Şerfezi.

Profesorul de matematică a fost anunţat că va fi cercetat disciplinar de o comisie a şcolii, iar până la finalizarea acţiunii va fi suspendat din activitatea didactică, aşa cum prevede legea educaţiei în cazurile de agresiune comise de dascăli.

Ban a anunţat pe grupul de WhatsApp al clasei la care este diriginte că renunţă la această poziţie. Ceilalţi părinţi au reacţionat rapid şi i-au cerut să revină asupra deciziei. 

Potrivit Bihoreanul, „corecţia” aplicată de dascăl elevului a fost surprinsă de camerele de supraveghere de pe coridoarele şcolii.

Dacă va fi găsit vinovat, Ban riscă, profesional, o mustrare, o penalizare salarială sau desfacerea contractului de muncă.

Ce spun psihologa școlii și inspectorul școlar general

„Şi eu sunt cadru didactic, înţeleg îngrijorarea colegilor despre posibile exagerări ale părinţilor, dar în acest caz nu a fost o exagerare, părinţii copilului au motive să fie nemulţumiţi. Cât timp sunt angajată a şcolii, nu-mi bat joc de profesia mea şi fac ceea ce legea mă obligă, chiar dacă ajung într-o situaţie ingrată”, a spus Andreea Dobriţan, psihologa şcolii.

„Am fost informat despre atitudinea ostilă şi tensionată în şcoală, dar doamna directoare a transmis cadrelor didactice că nu tolerează un asemenea comportament. Fiecare să se pună în pielea părinţilor victimei şi cred că va vedea altfel lucrurile. În rest, comisia de cercetare disciplinară să îşi facă datoria”, a declarat Alin Ştefănuţ, inspector şcolar general IȘJ Bihor.

Cercetat prima dată în 33 de ani de carieră

Profesorul Sorin Ban a insistat că este pentru întâia oară cercetat, după 33 de ani de carieră.

Deocamdată suntem în cercetare, motiv pentru care am să vin cu precizări ulterior. Vreţi să manipulaţi dialogul şi să faceţi din mine ceea ce încă nu s-a decis. Discutăm când se încheie cercetarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News